От х:

Днес в x:

Желю Желев докарва Ленин в Димитровград

Рашидов и Желев и посрещачите- депутата Иво Димов и кмета Стефан Димитров

Първия демократично избран президент на България е уредил транспортирането на гранитния паметник на Ленин от София до Димитровград. Тук ще се учреди Алея на монументалното социалистическо изкуство. В този своеобразен музей, видно място ще заема ще заема вождът на болшевишката революция, редом до патронът на града- Георги Димитров. 8 тонната бронзова отливка на лайпцигския герой бе свалена с решение на димитровградския общински съвет през 1992-ра година, но сега предстои да бъде извадена от калта в която е заровена в местния разсадник. Демонтираният в момента паметник на Ленин е ценна придобивка, защото излиза без пари. Габрово например отказа искането на Димитровград за паметника на партизанския герой Митко Палаузов. За него също бе отредено място в организираната Алея.

За да подкрепи идеята пристигна и министърът на културата Вежди Рашидов. Известният скулптор е родом от димитровградския квартал Вулкан. Той обяви че неговото ведомство ще окаже всякаква подкрепа за прокарването на двете идеи на местната община, за Алеята и паметника на архитектурното строителство от времето на социализма. Паметника включва сградата на бившото кино „Химик“, прилежащия квартал и няколко централни улици. Пари обаче министерството няма да даде. Ще помага да се кандидатства пред европейски фондове за съхраняване на историческото наследство. От там били финансиран например музея на тоталитарното изкуство в Унгария. Бил най-посетения и затова-доходоносен, разясни министър Рашидов.

„Заложили сме 4.5 млн лева в проект за реконструкция на целия парк „Марица“. В него е и алеята на монументалното изкуство“, дообясни кметът на Димитровград Стефан Димитров. Срокът за подаване на проекта пред министерството на регионалното развитие и благоустройството е 8-ми февруари. С лансирането на проекта се е заел лично депутата от ГЕРБ Иван Петров, каза още димитровградския кмет.

Георги Христов

Част от "Паметника на архитектурното строителство" от времето на социализма
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини