От х:

Днес в x:

И ДПС поискаха да контролират разпределението на 3.4 млрд. лв. за въглищните райони

Опасенията на ГЕРБ от вечерта на сряда (27 септември), че партньорите ѝ в управлението се готвят да разпределят неправомерно над 3.4 млрд. лв. с проекти в енергетиката през териториалните планове за развитие на въглищните райони, намериха успокоение след разговор по телефона между Бойко Борисов и премиера Николай Денков.

Това обяви председателят на ГЕРБ в кулоарите на Народното събрание. Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" за корупция Делян Пеевски от ДПС съобщи, че двете партии ще настояват на парламентарна комисия, която да контролира проектите, които ще се възползват от средствата. Борисов обяви и че е получил уверение от Денков, че притеснителните за ГЕРБ думи в две изречения в териториалните планове ще бъдат коригирани. Крайният срок за предаване на териториалните планове към Европейската комисия е краят на септември и министър-председателят заяви, че ще бъде спазен.

"Денков ме увери"

Вчера няколко депутати от ГЕРБ на представена като извънредна пресконференция говориха за готвени злоупотреби от "Продължаваме промяната - Демократична България". Дори се спомена, че може да се иска оставката на министъра на енергетиката Румен Радев.

Представителите на партията на Бойко Борисов не успяха еднозначно да обяснят защо подозираните от тях проблеми не се обсъждат и изясняват вътре в управлението, а се изнасят с много въпросителни пред медиите. Днес (28 септември) от изказване на лидера на ГЕРБ стана известно, че партията е притеснена как са формулирани две изречения в териториалните планове.

"Академик Денков ме увери, аз му вярвам, че още в петък на Министерски съвет тези изречения ще изчезнат. Тогава всяка компания ще се явява, ще участва по трите основни принципа на европейската комисия. Аз мисля, че е неволно допусната грешка, така ми се иска да мисля", каза Борисов.

Основната теза на ГЕРБ е, че фирмите, които ще получават средства по линия на енергийния преход, са избрани непрозрачно и са близки до "Продължаваме промяната - Демократична България". Отново пред медиите вчера премиерът Николай Денков обяви, че след публична процедура въпросните фирми са заявили инвестиционни намерения. Но кой ще получава средства може да стане известно най-рано догодина, когато ще бъдат отворени програмите за кандидатстване.

ГЕРБ и ДПС заедно

Делян Пеевски от ДПС, която уж не е част от управляващата конструкция, но де факто е активен участник във всички нейни процеси, обяви, че е имал разговор с ГЕРБ и премиера Денков по казуса.

По думите му заедно с партията на Борисов ще инициират подкомисията за контрол върху европейските средства да придобие статут на комисия. "За да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента", каза Пеевски.

По темата реагира и "Продължаваме промяната - Демократична България". Депутатът Радослав Рибарски заяви, че внесените в Министерския съвет териториални планове за развитие на въглищните региони са съобразени с изискванията на Европейската комисия.

"Изискването на европейската комисия е да се запитат големи фирми, които имат капацитет и опит в сектора, за да гарантират дълготрайна заетост", каза Рибарски. Обяви, че комисията е имала опит с малки фирми, които са получавала и авансово средства, но не са извършили дейност насреща.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини