От х:

Днес в x:

"ПП– ДБ" няма да участват в заседанието на парламента в петък

Парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще гласува за отхвърляне на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, но това ще стане след местните избори, заяви пред журналисти в Ловеч съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той посочи, че депутатите от групата на ПП-ДБ няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание, насрочено за петък.

„Ветото трябва да се отхвърли, това е ясна реформа, която трябва да се случи. Тя е част от Плана за възстановяване и устойчивост. От друга страна, също сме казали, че в петък преди изборите, когато хората в цяла България трябва да направят най-важните си решения кой да бъде техният градоначалник, е абсурдно да им хвърляме прах в очите с национални теми“, коментира Петков.

По думите му предизборни циркове в парламента са абсолютно ненужни и затова няма да бъдат на това заседание. „Спокойно можем в зала да отхвърлим ветото веднага след изборите. Няма да присъстваме, защото няма смисъл.

Той коментира и темата с „Лукойл“, като посочи, че от компанията се опитват да използват стара загуба, за да прикриват нови данъци. Те един път са декларирали, че тази стара загуба не важи и трябва да си плащат в пълен размер данъците и ние това ще настояваме и ще те ще бъдат събрани. Министърът на финансите вече ги уведоми. От тук нататък всички заедно ще кажем, че няма да допуснем с тези стари загуби да се опитвате да покривате нови данъци. Държавният контрол трябва да се упражни от Министерството на финансите. Ние, партиите, заставаме зад този подход, заяви Петков.

По думите му в служебното правителство, когато са внесли закона, са оставили една вратичка, която „Лукойл“ използва, но ще бъде затворена. „Вратичката е много проста - дали да има нотификация в Брюксел, или не. Не, няма нужда от тази нотификация, така че да може да се използва тази причина, за да не се плащат данъците“, добави съпредседателят на ПП-ДБ.

Относно искането на коалицията вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел да дава ежеседмични писмени отчети за Шенген, Петков посочи, че това е основен приоритет за България и трябва да има ясна стратегия как да убедим Австрия и Нидерландия да ни подкрепят. „Няма да стане от само себе си. Така че, фокусираме работата на Министерството на външните работи с това, че не може просто да стоим настрана и да чакаме някой да ни казва „не“. Трябва да действаме, посочи още Кирил Петков.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини