От х:

Днес в x:

Задържаният за побой младеж излиза от ареста срещу гаранция от 7500 лева

20-годишен младеж, задържан за побой в Димитровград, излиза от ареста срещу парична гаранция в размер на 7500 лева. Това реши днес Окръжен съд – Хасково, който измени мярката, наложена от Районен съд – Димитровград – от „задържане под стража“ в по-лека.

Младежът е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 26.04.2023 г. в Димитровград, е причинил тежка телесна повреда на И.Д.И., изразяваща се в черепно-мозъчна травма и гръдна травма, причиняващи опасност за живота. За престъплението е предвидено наказание от 3 до 10 г. затвор.

Районният съд е приел, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, която е свързана с характера на деянието, възможността за преквалифицирането му в по-тежко, както и наличието на близки роднини в чужбина.

Окръжният съд обаче не споделя тези изводи на първата инстанция. Установява се, че пострадалият заедно със своя брат и техен племенник са употребили значително количество алкохол, предизвикали са скандал и между тях е възникнала физическа разправа. Обвиняемият се е намесил в опит да ги разтърве и е нанесъл удар на пострадалия. Тези негови действия не сочат категорично на пряк умисъл, а на евентуален. От друга страна съдът установи, че обвиняемият има добри характеристични данни, работи по трудов договор, получава трудово възнаграждение, има малолетно дете, за което да се грижи и от събраните до момента доказателства не се установява същият да е лице със завишена обществена опасност. Според Окръжния съд наличието на роднини на обвиняемия в чужбина само по себе си не води до извод за реална опасност да се укрие, както е прието от първата инстанция.

С оглед на тези съображения съдът намира, че мярката за неотклонение „гаранция в пари“ на този етап е достатъчно адекватна. С оглед финансовото състояние на обвиняемия съдът определи размера на гаранцията. Определението на Окръжен съд – Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини