От х:

Днес в x:

Медиите изкорениха заушката в хасковско

Активното сътрудничество на медиите със здравните институции, на практика изкорениха заушката в хасковска област, признаха от регионалната здравна инспекция. Благодарение на анонсите публикувани и излъчени от репортерите, извънредна имунизация си направиха огромна част от не ваксинираните срещу паротит. Допълнителните ваксини бяха осигурени по искане на местното ХЕИ, но малцина знаеха че те са безплатни и къде могат да бъдат направени по всяко време.

През миналата година, опасното инфекциозно заболяване, което може да доведе до стерилитет ако се хване в зряла възраст, се превърна в почти епидемичен проблем. Светкавичното партньорство на Инспекцията и 4-тата власт обаче ограничи заболеваемостта от 328 на 28 случая. Това е понижение от 12.32 пъти изчисли шефката дирекция „Контрол над заразните заболявания“ в РИОКОЗ д-р Снежана Иванова. Рязък спад през последната година има и при Варицелата. Близо 2 пъти по-малко са заболелите от този вид шарка, отчетоха на брифинг епидемиолозите. Налице е общо снижаване на заболеваемостта при всички заразни болести в Хасково.

В града и областта не се очаква нова вълна нагрипна епидемия. В момента случаите на остри респираторни заболявания са изключително малко.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини