От х:

Днес в x:

Супер синя Луна ще грее в края на август близо до Сатурн

Наближава най-голямата и най-ярка луна за годината. Любителите на звездното небе ще могат да се насладят на рядко астрономическо събитие на 30-31 август, когато Супер синя Луна близо до Сатурн.

Супер синята Луна е небесно събитие, което комбинира две интересни лунни явления - Супер Луна и Синя Луна. Според moon.nasa.gov августовската Супер синя Луна 2023 г. е рядко явление и следващата такава е през 2037 г. Но това, което прави нощта на 31 август през 2023 г. толкова специална е, че и Сатурн ще бъде на най-близкото си разстояние до Земята и ще се появи в небето само на няколко градуса от Луната.

Супер Луна има, когато при пълнолуние нашият естествен спътник се намира в перигея на елиптичната си орбита, т.е. е най-близо до Земята. Лунава видимо е до 14% по-голяма и до 30% по-ярка. Поради особеностите на космическия танц на Земята и Луната, при перигеите и апогеите те не са на точно еднакво разстояние една от друга, и от нашето светило. Затова увеличението на видимия размер и яркостта също варират през годините.

А наименованието Синя Луна съвсем не означава, че тя ще е синя на цвят. Обикновено има едно пълнолуние в календарен месец. Но поради малката разлика в продължителността на лунния цикъл (29,5 дни) и календарния месец, понякога в месеца има две пънолуния, както през този август. Второто се нарича Синя Луна.

Това специално августовско пълнолуние ще настъпи в 01:35 GMT (по Гринуич), или 04:35 българско време в четвъртък. Но Луната ще грее цяла нощ, тъй като изгревът е в 20:11 на 30 август, а залезът - 06:53 на 31 август.

Сатурн ще бъде в опозиция на 26/27 август. Това означава, че Земята се намира приблизително в една линия с тази външна планетата и Слънцето, т.е ще сме най-близо за годината и ще имаме повече отразена светлина в нашата посока. При безоблачно небе късметлиите с телескоп даже могат да наблюдават пръстените на Сатурн.

Видеото доста добре онагледява тези обяснения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини