От х:

Днес в x:

Тази вечер Луната ще изгрее голяма и кървава

Изображение 1 от 3

    Пълнолуниeто на 31 януари ще е много специално. Лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна ще се съчетаят тази вечер за пръви път от 152 години. Учените от НАСА кръстиха явлението Синя кървава Супер Луна.

    Тази вечер Луната ще е в перигей - най-близката до Земята позиция в орбитата ѝ, поради което ще се виждa до 14% по-голяма на небето, отколкото в апогея. Това е свързано и с 30% по-ярко светене, но не през цялата нощ ще бъде така, заради пълното лунно затъмнение.

    Затъмнението ще започне от Тихоокеанският регион. Най-добра видимост ще имат страните от Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и голяма част от Австралия. Цялото затъмнение отначало докрай ще може да се наблюдава в Аляска, Хавай и Северозападна Канада. Пълната фаза на затъмнението ще продължи 77 минути, а заедно с преминаването през полусякната - три часа и половина. През това време Луната ще има по-интензивен червеникав цвят, откъдето идва и името Кървава Луна. Това се дължи на земната атмосфера, която разсейва червената част от бялата слънчева светлина и така тя достига Луната, въпреки че нашата планета в този момент се намира между Луната и Слънцето.

    В България Луната ще изгрее частично затъмнена от земната полусянка, като скоро след това ще я напусне. Залезът на Слънцето днес е в 17:38, а изгревът на Луната - в 17:42.

    Синя Луна се нарича второто пълнолуние за месеца, няма нищо общо с цвета на Луната. Повечето години имат 12 пълнолуния - по веднъж всеки месец, но се случва да има две пълнолуния в един месец, както през този януари - на 1 и 31, а интересното съвпадение е, че и двете са Супер Луна.

     .

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини