От х:

Днес в x:

Ярка и голяма Супер Луна в края на тази седмица

Тъй като лятото бавно върви към есента и нощите започват да стават по-дълги. А последната суперлуна за годината ще изгрее в четвъртък, 11 август.

Наричано Есетрова Луна, пълнолунието през август достига своя пик около полунощ (01: 36 ч. GMT) в петък, въпреки че Луната ще изглежда ярка и пълна в сряда и петък вечер, на 10 август и 12 август.

Според повечето публикации това пълнолуние е суперлуна, което означава, че Луната е до най-близката си точка до Земята, известна още като перигей, по време на текущата орбита. Сега Луната ще бъде в рамките на 90% от перигея си, което я прави суперлуна според повечето научни дефиниции, но има някои разминавания в дефинициите.

Суперлуните могат да изглеждат по-големи и до 16% по-ярки в небето от средното пълнолуние, според timeanddate.com .

Есетровата луна ще бъде четвъртата поред тази година след суперлуната през юли, Ягодовата Луна през юни и Цветната Луна през май, която съвпадна и с пълно лунно затъмнение. Пълнолунието през август е последното суперлуние за годината, според Алманаха на фермерите.

Името на тази суперлуна идва от индиански племена от днешна източна Северна Америка, тъй като големите есетрови риби се ловели по-лесно в Големите езера по това време на годината.

Пълнолуние има около веднъж месечно, когато Слънцето, Земята и Луната се подравнят в невидима линия. Орбитата на Луната е с около 5 градуса различна от тази на Земята, така че обикновено е малко по-високо или по-ниско от сянката на Земята, което позволява на слънчевите лъчи да осветяват страната, обърната към Земята.

Следващото пълнолуние ще бъде на 10 септември, събота.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини