От х:

Днес в x:

Изненадващи геомагнитни бури и полярни сияния

Изненадваща геомагнитна буря отчете Space Weather. Поток от слънчев вятър удари магнитното поле на Земята на 7 август. Първоначално скоростта на потока беше ниска, но през деня се ускори до повече от 600 km/s, което в крайна сметка предизвика геомагнитна буря от клас G2 (умерено силна). Това събитие не беше в прогнозата, така че появилите се полярни сияния бяха изненада.

"Вече бях в леглото и се приготвях за сън, когато започна бурята", разказва Руслан Мерзляков. "Бързайки към плажа в Nykøbing Mors, успях да снимам първите летни полярни сияния в Дания от 5 години насам."

"Да видиш как светлините танцуват в топла лятна нощ е страхотно изживяване!", казва той.

В Северна Америка полярните сияния се разляха през канадската граница на юг чак до Пенсилвания. В окръг Уейн, Пенсилвания любител е заснел както червени сияния, така и СТИВ. Полярни сияния също са били наблюдавани в Монтана и Дакота.

Потокът от слънчев вятър, който предизвика тези сияния, е малко загадка. Може да е ранното пристигане на поток, първоначално очакван на 9 август, изтичащ от екваториална дупка в слънчевата атмосфера. Или може би е имало изхвърляне на коронална маса.

Тези дни активното слънце произвежда толкова много леки експлозии, че е лесно да се пренебрегнат слабите CME, които се насочват към Земята, обясняват космическите синоптици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини