От х:

Днес в x:

Пролетната Супер Луна грее ярка и голяма

Изображение 1 от 6

    В неделя имахме Супер Луна и някой ентусиасти можаха да я снимат, там, където небето не беше скрито от облаци. На видеото е Супер Луната, изгряваща в ясна съботна вечер над Стоудли Пайк, Тодморден, Западен Йоркшир.

    Суперлуна има, когато пълнолунието почти съвпада с перигея - точката в орбитата на Луната, в която е най-близо до Земята.

    В добавка тази Супер Луна е Червеева - наименование на пълнолунието през март, тъй като в този момент почвата започва да омеква и се появяват червеи, а с тях птиците в началото на пролетта. Да, може самата дума червеи да не звучи добре за много хора, но няма пролет без червеи, а за индианците, от които е взаимствано името, те изглежда са съществен елемент от кръговрата на природата.

    Луната беше пълна на 100% и се появи най-ярка и най-голяма в неделя вечерта, а през перигея премина няколко часа по-рано в следобеда. Но и в понеделник няма да е съществено намаляла - тази вечер ще е 99% пълна. Така че ако някаква светлина отвън ви пречи да се наспите, просто проверете да не е Супер Луната и се насладете на гледката. Според MeteoCast в нашата страна Луната ще изгрее в 20:47 мин. (София) и ще залезе в 7:52, така че нощта ще е светла...

    Разбира се, снощи ревностни фотографи са дежурили край известни сгради и храмове по света и сега в мрежата се появяват невероятни снимки на небесното явление.

    Тази пролет ще има две супер луни - 27 април "Розова луна" и "Цветна Луна" на 26 май.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини