От х:

Днес в x:

Димитър Карамфилов: На големите лекоатлетически състезания квалификацията е по-трудна от финал!

    Димитър Карамфилов е треньор по лека атлетика с богат опит, създател е на част от големите надежди на България в този спорт. Сред шампионите, с които е работил, е и собственият му син Росен Карамфилов, който е многократен медалист от национални и международни надпревари в дисциплината хвърляне на диск.

    Димитър Карамфилов води тима по лека атлетика на “Хеброс” - Харманли.

    Сред титулуваните му възпитаници е и Божидар Саръбоюков, който на 23 август стартира участието си в надпреварата на скок дължина на Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в Унгария.

    Двамата са в очакване на старта. Но дотогава се наслаждават на атмосферата на стадиона.
     

    - Димитър Карамфилов, каква е атмосферата в Будапеща?

    - Още не сме я усетили напълно. В деня на пристигането ни бе Националния празник на Унгария. На стадиона са били Виктор Орбан и Реджеп Таип Ердоган, които са изгледали на живо и финала на 100 м. След това е имало грандиозно шоу и заря по река Дунав.
     

    -На какво ниво е Световното първенство?

    - Нивото според мен е фантастично! Организацията е сериозна, има много доброволци, както и страхотна нова спортна база покрай река Дунав.
     

    - Божидар как се чувства?

    - Божидар се чувства добре. Започнахме с тонизираща тренировка. Вчера гледахме финала на тройния скок при мъжете. Не знам колко места има на централния стадион, но на моменти е запълнен от почитателите на леката атлетика.

     

    - Готов ли е Божидар за нещо голямо в Будапеща, след като на Европейското първенство надмина границата от 8 метра?

    - Всеки мечтае за нещо голямо в своя спортен път. На този етап се въздържам да коментирам. В дисциплината скок дължина при мъжете ще участват 40 състезатели, които скачат над 8 м. Всички искат да влязат на финал.

    Целите, които сме си поставили, са да се опитаме да направим 3 хубави опита на квалификацията и поне един над 8 м. Квалификацията на тези големи състезания е по-трудна от финал!
     

    - Кои са основните претенденти за титлата?

    - Най-големите претенденти според мен са Тентоглу от Гърция, с отличния треньор Георги Помашки. Също Теджай Гейл от Ямайка, състезателите от Индия и всички останали, които успеят да влязат на финал. Повечето от тях имат лични резултати над 8.50 м. Това са много силни състезатели, с голям опит, всичко може да се очаква.
     

    - Вие какво ще посъветвате Божидар преди старта в сряда?

    - Ще го посъветвам да бъде спокоен, да скача освободен, без да се притеснява от големите имена.

     

    Въпросите зададе Младен Желязков


     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини