От х:

Днес в x:

Тихият свръхзвуков самолет на Lockheed Martin готов за първи тестови полет

Lockheed Martin показа тихия си свръхзвуков самолет, наречен X-59 QuessT (Quiet Supersonic Technology). Целите на X-59 са да "намали силата на звуковия бум до леко туптене за хората на земята" и да "събере данни за човешките реакции към звука, генериран по време на свръхзвуков полет", според НАСА.

Преди няколко дни самолетът X-59 QueSST на НАСА пристигна в отдела за експериментални раработки  на Lockheed Martin в Палмдейл, Калифорния. Това означава, че свръхзвуковият самолет е готов за наземни тестове, за да се гарантира безопасността преди първия му полет.

Революционният самолет е създаден да лети по-бързо от Mach 1, като същевременно минимизира звуковия бум, така че звучи по-скоро като туптене за хората на земята. Ако резултатите са успешни, това може да отвори вратите за комерсиални свръхзвукови въздушни пътувания в близко бъдеще.

НАСА очаква, че първоначалните полети за доказване на ефективност и безопасност ще отнемат около девет месеца. При успешното приключване на тези полети НАСА официално ще приеме доставката на самолета от Lockheed Martin и това е планирано да стане до 2024. В графика за догодина е предвидено да започне втората фазана тестовете - акустичното валидиране. НАСА ще лети с X-59 в рамките на свръхзвуковия тестов обхват над Центъра за изследване на полетите Армстронг и военновъздушната база Едуардс в Калифорния, за да докаже, че тихата свръхзвукова технология работи както е проектирана, характеристиките на самолета са стабилни в реални атмосферни условия, а X-59 е безопасен за операции в националната система за въздушно пространство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини