От х:

Днес в x:

Христо Иванов за конституционните промени, депутинизацията, Радев и сайта "Миротворец"

Целта колкото може по-бързо, по възможност до Нова година, да приключим с конституционните промени, е обща цел, каза пред журналисти в парламента Христо Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той добави, че що се отнася до законодателната техника, в конституционната комисия неформално вече е започнала работа. 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че възнемеряват конституционната реформа да е факт до Нова година.

Христо Иванов отбеляза, че „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме Промяната“ имат законопроект. По думите му всяка парламентарна група в рамките на работата на конституционната комисия може да постави на обсъждане своите идеи. Иванов посочи, че целта им е да променят Конституцията, което предвижда промяна в структурата на Висшия съдебен съвет (ВВС). Гласовете, които настояват сега да се пристъпи към избор на нов ВСС, не обясняват кое ще е мнозинството, което ще избира този ВСС, какви ще са гаранциите, че той ще бъде в по-добър състав, и как ще се справим със ситуацията, в която сме избрали някакъв ВСС и сме променили неговата структура по начин, по който прави този избор неадекватен на бъдещите конституционни промени, добави той. Иванов уточни, че трайната им позиция е, че трябва първо да се промени структурата на ВСС.

„Всеки път, когато видя колко се дразни президентът от това, че има редовно правителство, което следва нашите приоритети, аз се убеждавам, че сме на прав път. И като видя как в момента, в който България наистина започва ефективно да помага за общите усилия на международната общност да спре руската агресия в Украйна и как ние работим за ефективното освобождаване на българската енергетика от руско влияние по отношение на пристанище „Росенец“ например, и той веднага реагира болезнено на това, знам, че сме на прав път“ - така Христо Иванов коментира думите на президента Румен Радев от вчера, че "Иванов вкарва всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели". 

Христо Иванов припомни декларация на ДБ от май 2022 г., която очерта сериозна програма за „депутинизация на страната“. Там са нашите приоритети, посочи лидерът на ДБ и допълни, че управлението следва тези приоритети.

Попитан за „Миротворец“, Иванов обясни, че вчера е имало общо съгласие на заседание на Комисията по външна политика, че българската държава трябва да провери за какво става дума и е било възложено на заместник-министъра на външните работи да бъде намерен подходящият начин да се провери има ли реална заплаха от тази публикация, за какво става дума, така че по никакъв начин да няма съмнения, че който и да било български гражданин може да бъде подложен на заплахи за мненията, които изразява. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини