От х:

Днес в x:

Пирати отвлякоха танкер, петима българи на борда

Петима български моряци са отвлечени от сомалийски пирати като част от екипажа на химическия танкер „Сейнт Джеймс Парк". Помощник-капитанът на кораба е българин, останалите четирима моряци са от Варна, научи Дарик.

Освен българите на борда на кораба плават още 21 души, граждани на Турция и Русия. Корабът е под британски флаг, а операторът на плавателния съд е индийската фирма „Релиънс индъстрис".

Пиратите са отвлекли плавателния съд късно снощи. Все още корабът плава вероятно към сомалийския бряг, като се следи неговото движение. „Сейнт Джеймс Парк" носи на борда си химикали, които не са взривоопасни. Корабът пътува от Испания за Тайланд.

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов разказа: „Официално на кораба има 26 души екипаж, от които петима са български граждани. Българската фирма, която ги е наела, знае за случая и е уведомила близките на четирима от тях, в момента уведомяват и близките на петия моряк. Фирма „Зодиак" са алармирали съответните органи към Европейската комисия, командването на европейските въоръжени сили, мисията „Аталанта", която присъства там на място с патрулни кораби, също така посолството на Великобритания. Уведомени са и всички посолства в близост до района. Министър Румяна Желева ръководи операцията, кризисният щаб действа още от късно вчера".

Морската практика в подобни случаи сочи, че вероятно искания от страна на пиратите ще бъдат предявени, когато плавателният съд спре в определено пристанище на Сомалия. Последният подобен случай с български граждани беше с корабът „Маласпина Касъл". Той беше похитен от пиратите, а след повече от месец освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 2 милиона долара.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини