От х:

Днес в x:

Хората с увреждания, членове на пациентски организации в Хасково, пътуват безплатно

Хората с увреждания от Хасково, които са членове на пациентските организации, вече имат право на безплатен транспорт. Тази възможност е осигурена по проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“, който се изпълнява от Националната пациентска организация.

„Много време лобирахме пред общината за осигуряване на тази придобивка и оттам вече са започнали раздаването на картите по подадените от нас списъци, с което успяхме да изпълним една от Надеждите са ни, че след приемане на нов Закон за държавния бюджет право на безплатно пътуване ще получат всички лица със степен на увреждане или намалена работоспособност 50 и над 50%“, съобщи регионалният координатор по проекта Кристина Йорданова.

Борбата за осигуряване на безплатен транспорт за лицата с увреждания е в отговор на един от идентифицираните локални за общината проблеми, свързани със здравеопазването, които са отчетени при изготвянето на Регионална застъпническа карта.

Предстои работа по активизиране на доброволци за осигуряване на подкрепа за лицата с хронични заболявания, тъй като липсата на гражданска активност в тази насока също е отчетено като локален проблем, коментират още от Организацията.

От Регионалната застъпническа карта става ясно, че лицата с увреждания над 16 години на територията на област Хасково са общо 2527 души. В нея са отчетени като общи за областта проблеми и такива, които са общи за цялата страна, като ограничен достъп до медицински грижи и медикаменти на жителите на малките населени места, недостатъчната обезпеченост на региона с медицински кадри и др. Проблемът с медицинските кадри е особено силно изразен на местно ниво, тъй като при средно покритие от 4,3 лекари на 1000 души в страната, в област Хасково се падат по 3 лекари на всеки 1000 души.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини