От х:

Днес в x:

Кръвен тест открива над 50 вида рак, Англия може да тества над милион пациенти до 2025

Кръвен тест за повече от 50 вида рак е показал реални перспективи в голямо проучване на NHS, съобщава Би Би Си, като цитира проучване, проведено във Великобритания от Националната здравна служба (NHS).

Тестът правилно разкрива два от всеки три случая на рак сред 5000 души, които са посетили личния си лекар със съмнителни симптоми в Англия или Уелс.

В 85% от тези положителни случаи тестът е определил и първоначалното място на рака.

Тестът на Galleri търси различни промени в части от генетичния код, които се появяват при различните видове рак. Ранното откриване на лечим рак може да спаси човешки живот.

Изследователите от Оксфордския университет твърдят, че тестът все още е в процес на разработка, но може да увеличи броя на идентифицираните случаи на рак.

Често пациентите имат симптоми, като например загуба на тегло, с различни възможни причини и се нуждаят от множество изследвания и посещения в болница.

Повече от 350 от участниците в проучването - най-голямото по рода си при пациенти със съмнителни симптоми за рак - впоследствие са диагностицирани с рак, като са използвани традиционни методи като сканиране и биопсия. За:

При 75% от положителните резултати от кръвния тест е потвърдено заболяване от рак. При 2,5% от отрицателните кръвни тестове е открит рак, отбелязва Би Би Си.

Въпреки че не е достатъчно точен, за да изключи или потвърди наличието на рак със сигурност, тестът е наистина полезен за пациентите, заяви водещият изследовател професор Марк Мидълтън.

"Тестът е с 85% точност при откриването на източника на рака, а това може да бъде наистина полезно, защото много пъти не е ясно веднага, когато пациентът е пред вас, какъв тест е необходим, за да се види дали симптомите му се дължат на рак", казва той.

"С тази прогноза от теста можем да решим дали да назначим изследване и да сме сигурни, че правим правилния тест от първия път", добавя той.

Резултатите ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго и публикувани в списание The Lancet Oncology.

Националната здравна служба използва теста Galleri, разработен от калифорнийската компания Grail, и при хиляди хора без симптоми, за да провери дали може да открие скрити ракови заболявания.

Първоначалните резултати се очакват през тази година и ако се окажат успешни, NHS в Англия планира да разшири обхвата на теста до още един милион души през 2024 и 2025 г.

Тестът е особено добър в откриването на трудно забележими видове рак, като например рак на главата и шията, рак на червата, белия дроб, панкреаса и гърлото, пише Би Би Си.

Д-р Дейвид Кросби от Cancer Research UK заяви: "Резултатите от проучването показват, че този тест може да се използва в помощ на общопрактикуващите лекари при извършването на клинична оценка, но са необходими много повече изследвания в рамките на по-голямо проучване, за да се види дали той може да подобри оценката на общопрактикуващите лекари и в крайна сметка резултатите за пациентите."

Професор Питър Джонсън, национален директор на NHS по въпросите на рака, заяви: "Това проучване е първата стъпка в тестването на нов начин за възможно най-бързо идентифициране на рака, който се въвежда за първи път от NHS - по-ранното откриване на рака е от жизненоважно значение и този тест може да ни помогне да открием повече видове рак в по-ранен стадий и да спаси хиляди животи."

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини