От х:

Днес в x:

Вековно дърво посреща туристи в Александрово, ученици чистиха хасковските дървета от пирони

Изображение 1 от 6
    150-годишен полски ясен посреща туристи в хасковското село Александрово.
     
    Дървото, което до дни ще бъде обявено за вековно от Министерството на околната среда и водите, се намира в землището на селото близо до Александровската гробница.
     
    Предложението за обявяване на дървото като вековно идва от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
     
    За да насочат вниманието на обществото към опазването на дърветата деветокласничките от Езиковата гимназия в Хасково Теодора, Дария и Виктория с помощта на доброволци облагородиха пространството около полския ясен, поставиха ограда и информационна табела. 
     
    Момичетата от отбор „Гори" към клуб "Екошампион" направиха и специални табели, които да насочват туристите да се отбият от главния път към мястото, където се намира вековното дърво. То е високо 14 метра, а обиколката на стъблото му е 3,9 метра.
     
    Теодора, Дария и Виктория работят по опазването на дърветата в градска среда от началото на учебната година. Те направиха проучване сред хасковлии като потърсиха мнението им за състоянието на дърветата от общината и какви действия са необходими за тяхното опазване. 
     
    Те вече осъществиха няколко инициативи. Първата от тях бе по премахване на впилите се мартеници в клоните на дърветата. 
     
    Днес пък деветокласничките от Езиковата гимназия призовават всички хасковлии да им помогнат с почистването на дърветата в центъра от пирони и други метални предмети. „Това не само е забранено от общинската наредба за опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество, но се наказва и с глоба. В същото време всеки забит пирон е вход за вредители, които унищожават дърветата“, категорични са момичетата.
     
    В 15:30 часа пред ОНЧ „Заря“ момичетата, заедно с приятели - доброволци премахнаха кабърчета, пирони, плакати и обяви от дърветата. За включилите се в инициативата хасковлии имаше изненада.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини