От х:

Днес в x:

Хасково отбеляза Денят на Европа с екоакция

    Децата на Хасково се включиха в подкрепа на една от водещите цели на Европа и Европейския съюз, която е с отзвук в глобален мащаб-опазването на природата. По повод Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, с който се отбелязва историческата Декларация на Шуман, поставила идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, бяха засадени 20 дръвчета в парка на кв. „Куба“.

    В пространството срещу входа на Езиковата гимназия в акцията по залесяването се включиха деца и младежи на различна възраст от местните училища.

    Дръвчетата са осигурени от Община Хасково и Областния информационен център в Хасково, а грижата за новия зелен кът ще бъде обща.

    Бяха вкоренени 19 дръвчета „широколистна копривка“, който е бързоразвиващ се парков вид и е подбран за мястото, което се използва често за отдих и игра от много хасковлии и децата им, защото не предизвиква никакви алергии.

    Освен учениците, в залесяването се включиха и кметът на Хасково Станислав Дечев, представители на общинска администрация, както и експертите от ОИЦ. Събитието е част от Общата кампания на мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.

    В парка възпитаниците на Професионалната гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ посадиха японска вишна по повод отбелязването на 95-годишнината от създаването на училището.

    Засаждането на дръвче е само повод да се замислим за планетата, на която живеем. Нека всеки ден да правим тази планета по-чиста и по-хубава. Това е и една от основните идеи на Европейския съюз, каза Йоанна Кокотанекова, експерт от Областния информационен център.

    Нека пазим природата в целия ни град, защото вие ще сте хората, които ще живеят в един по-зелен и красив град, призова учениците кметът на Хасково Станислав Дечев.

    Сред най-малките участници в екологичната акция бяха учениците от втори клас на Основно училище „Шандор Петьофи“. Децата показах добри знания за влиянието от замърсяване на планетата върху всички живи организми и човека и необходимостта да пазим чиста природата.

    Ели от 2 Б сади дръвче за трети път. Правила го е с родителите си на село, а със съучениците й имат опит от акцията по залесяване в двора на училището им. Сега децата се грижат за своите пораснали дървета и разказаха, че редовно почистват района около тях. Затова Ели и останалите деца от класа й призоваха връстниците и всички хора: Пазете природата!

    Момчетата от селскостопанското направление на Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й.Вапцарлов“, които бяха сред най-вещите в залесяването на парка в кв.“Куба“, се проявиха като истински професионалисти и със съвети и физическа помощ помогнаха на групата от момичета от Природо-математическата гимназия да засадят своето дръвче.

    Така, съвсем естествено, отбелязването на Деня на Европа в Хасково превъплъти идеята за взаимопомощ и обединение в името на една цел-по-добър живот.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      К.
      К. О. Л.
      15 -12
      18:11, 9 май 2023
      Това не е ден на Европа, а денят на братска русия със своята победата над фашизма. Да живее братска русия. Урааа
    • 2
      Ah
      AH 88
      10 -14
      18:30, 9 май 2023
      Това е тъжен ден за човешката цивилизация,и главно... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини