От х:

Днес в x:

Градът, в който дърветата са седем пъти повече от хората

Идеята за по-зелена градска среда не е от вчера, а много населени места по света не спират с усилията да вкарат природата в града. Най-често това се случва с изграждане на нови паркове и засаждане на дървета. Но има едно място, от което може да взимаме пример, защото там дърветата са повече от жителите.

Шефилд е най-големият град в Южен Йоркшир и най-зеленият в цяла Великобритания. Индустриален град, заобиколен от много хълмове и растителност, място, където се срещат пет реки. Водите от тях задвижват стотици водни мелници, а мястото е известно и като Стоманения град заради вековните традиции в стоманодобива.

Въпреки активната производствена дейност, Шефилд не е станал град на бетон, а цели 61% от неговата площ се заемат от паркове и зелени пространства. Преди години градът се прочу с това, че е започнало изсичане на здрави дървета, за да се засаждат нови фиданки. Това се превръща в повод за стартиране на сериозна инициатива, резултатите от която днес са на лице и са наистина впечатляващи.

През 2022 г. Шефилд е признат за един от градовете в света с най-много засадени дървета. Този брой е още по-впечатляващ на фона на неголямото население - 4.5 милиона дървета при малко над 550 хиляди жители. Така се падат по около седем дървета на всеки жител, което е повече, отколкото във всеки друг град в Европа. А почти 1/5 от площта на града е покрита с дървета.

Освен че е най-зеленият град в Обединеното кралство, Шефилд е вторият най-зелен град в Европа след Осло, който го изпреварва с около 72% зелени площи.

И докато други градове могат да се похвалят с добре изградени околовръстни шосета, то Шефилд си има 15-километрова Шефилдска кръгова алея, както и общо 800 зелени площи, събрани на една карта с много идея за разходки и активности на открито, каквато е основната идея на местните власти, пише BBC.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини