От х:

Днес в x:

ПГДС предизборно: Ще променим ежедневието ви

Добър ден, ние сме от ПГДС „Цар Иван Асен II”, познато като Дървото. Ние сме тук, за да ви запознаем с идеите на Младежкия парламент, да променим вашето ежедневие с цел подобрение. Така се представяха Атанас, Клаудия, Женя, Деница, Георгица, Петьо, Георги и Митко пред своите връстници от Спортното и Механото. Тяхната предизборна обиколка, която се осъществи с разрешението на зам. директорите в двете училища и с помощта на педагогически съветник, имаше за цел да популяризира предстоящото гласуване за Общински младежки парламент.

Спортно училище "Стефан Караджа”, както и ТМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви” нямат излъчени кандидатури, но учениците над 15 год. там имат право да гласуват. Да ги приканят да упражнят това си право в тяхна полза, бе в известна степен предизвикателство за младите кандидати от ПГДС. Реакцията на електората варираше от смях и закачки, до сериозен интерес и смислени въпроси. Освен че се срещна лично с избирателите, групата от ПГДС раздаде над 600 календарчета на Младежкия парламент за един ден и разлепи плакати. Един ползотворен ден, единодушно заявиха те в края му, когато разговаряхме за кампанията.

Питат ни: Какво печелим като гласуваме. Ако подкрепите нас, ние ще ви подкрепим в Парлемента! Нищо друго не печелите. Гласът на младежите да бъде чут. Нашето свободно време, нашите интереси - ние трябва да решаваме за тях, разказват младежите.

Дрогата е проблем – не само на младите хора, или на Хасково, а на държавата. Просто младите хора нямат много алтернативи какво да правят с времето си. Скука, няма към какво да стремят. Ние в този парламент искаме да покажем, че можем да имаме различен избор, че младите хора могат да вземат сами решения. Вярваме, че всеки трябва да има собствено мнение.

За границата, разделяща преподаватели и ученици говорят още активистите от ПГДС. От този проблем неусетно преминават към глобалния – кой запознава тяхното поколение с правата му и най-вече по какъв начин да ги отстояват.

Работещите тийнейджъри и техните проблеми са също посока, в която кандидатите от ПГДС виждат развитие. Какво могат да работят учениците, как да намерят работа желаещите да изкарат някой лев, кои са потенциалните работодатели, освен наученото евентуално в училище, трябва да има още източници, на които може да се вярва.

Повече форми, в които да се включат младите хори – за всички, не само за избраници, за участие, не само за класиране, по-добро популяризиране смятат, че може да постигнат кандидатите от ПГДС чрез Младежкия парламент.

Ето и листата на елитната професионална гимназия:

1 Атанас Димитров, 9Б клас, Архитектура и строителство
Зодия:  Овен
Интереси:  PC, архитектура

2 Клаудия Перестерова, 11А, Системно програмиране
Зодия: Близнаци
Интереси:  музика, рисуване, PC

3 Женя Младенова, 11А, Системно програмиране
Зодия: Близнаци
Интереси:  танци, занимания с деца

4 Деница Кюмюрджиева, 9Б, Архитектура и строителство

5 Георгица Христова, 11А, Системно програмиране
Зодия: Овен
Интереси:  волейбол, PC

6 Петър Ников, 11А, Системно програмиране
Зодия: Лъв
Интереси:  спорт, мотори, коли, PC

7 Георги Георгиев, 11Б, Архитектура и строителство
Зодия: Риби
Интереси:  широко скроен човек, с простиращи се навсякъде интереси

8 Митко Чаушев, 11Б, Архитектура и строителство
Зодия: Водолей
Интереси:  организатор

Общинският младежки парламент – Хасково е организация за осъществяване на дейност в полза на младите хора, самоуправляваща се, нерелигиозна и политически независима. Членовете са 41, а в Хасково, за наша гордост (защото в други градове не е така демократично), инициативният комитет прие те да бъдат избрани чрез гласуване. Дните на вота са 16 и 17 декември – в училищата, 18 и 19 – в Младежки център

Мира Захариева, Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини