От х:

Днес в x:

Представиха професиите съдия, прокурор и следовател пред гимназисти

Изображение 1 от 4

    Професиите съдия, прокурор, следовател и техния статут бяха представени днес пред ученици от 10 „Б“ клас от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково, съобщиха от съда.

    Окръжният съдия Боряна Бончева запозна подробно учениците със задълженията на съдията, законовите му правомощия и с конкретните действия, които извършва в хода на съдебното производство по съответно дело. Посочи какви са необходимите изисквания за заемане на длъжността „съдия“ и обясни спецификите на професията. Описа функцията на съдебната власт, защитаваща правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Разясни ролята на съдията и спецификите на наказателния процес.

    Функцията на прокурора беше разяснена от прокурор Павел Жеков от Окръжна прокуратура, който провокира интереса на учениците с участието му в досъдебната и съдебната фаза на процеса – повдигане и поддържане на обвинението, надзора за законност, както и надзора на изпълнение на наложените присъди.

    Инициативата е в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ми
      Министър
      4 -4
      21:22, 23 мар 2023
      Т.е. запознанства какво да разбират под думата "корупция"😄
      • Ха
        Хасковлия
        3 -1
        09:11, 24 мар 2023
        Че е екстравагантна всички го знаят, но не можеше ли да се облече по официално за пред учениците?
      • Ха
        Хасковлийка
        0 0
        16:58, 25 мар 2023
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини