От х:

Днес в x:

С 23 хиляди глобиха фирми заради боклук

23 277 лева е общият размер на санкциите, наложени от експерти на регионалната екоинспекция през ноември, на фирми, които с дейността си създават боклук, без да плащат за неговото рециклиране. Най-голямата глоба - 17 678 лева - е наложена на дружество, регистрирано в Свиленград, с предмет на дейност производство и търговия на замразени хранителни продукти. Това е двойният размер на незаплащана от 2004 година такса за опаковки. 2 000 лева е глобата на едноличен търговец от Харманли за неизпълнение на предписани мерки. Фирмата за производство и търговия на дамско бельо и трикотажни изделия е проверявана за изпълнение на задълженията по наредбата за опаковки и отпадъците от тях.

След засилени проверки на РИОСВ – Хасково на производители на вина в региона са наложени глоби от 500 лв. на три винарски изби. Едната от тях все още няма изградено пречиствателно съоръжение за отпадни води. Същото нарушение е констатирано и в завод за производство на растителни масла в Харманли.

Ферма за отглеждане на патици е наказана да заплаща по 779 лева месечна санкция за непречистени отпадни води.

80 на сто от средствата по санкциите се връщат в началото на следващата година на общините, а останалите 20% остават в предприятието за управление на отпадъци ПУДООС. Тези пари следва да се изразходват от общините за екологични проекти и дейности по приоритети, определени от общинските програми за околна среда.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини