От х:

Днес в x:

Дигитална система ще помага за ремонта по ВиК мрежата в Хасково

Дигитална система ще следи за приоритетните ремонти по ВиК инфраструктурата в Хасково. Целта е да се удължи живота на мрежата. Хасково е сред 22-те административни области на страната, в които  ще имат дигитализирани данни за наличните ВиК системи.  Проектът е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и касае подпомагането на  регионалното инвестиционно планиране на ВиК отрасъла.

Използването на съвременни технологии за локализиране  по бърз и лесен начин на проблемите във ВиК инфраструктурата, е от голяма важност, тъй като в страната има над 90 000 километра водопроводи и канали. Невъзможно е този обем от тръби да бъде подменен по едно и също време, затова е и инвестицията в софтуерните програми за повишаване на ефективността и удължаване живота на активите. Дигитализацията на ВиК системите ще позволи да бъдат оценени по важност местата с проблеми, за да може да се изготвят проекти, с които да се кандидатстват за ремонта им, стана ясно по време на информационно събитие на МРРБ. На беше направена демонстрация  на софтуерните технологии, които се ползват за изготвянето на финансираните от програмата регионални прединвестиционни проучвания за областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София, Търговище и Хасково.

Работата е била огромна по обем, тъй като различните екипи, разработвали проучванията, първо са проверили наличните архиви, които основно са на хартия и се намират във ВиК дружествата и общинските администрации. При изготвянето на  прединвестиционните проучвания на ВиК архивната документация е била оцифрена и в момента е налична в дигитален вид. След края на проекта тези файлове ще бъдат предадени на ВиК дружествата, за да могат да ги ползват при изграждането на техните географски информационни системи. Достъп до тези цифрови данни ще имат областните и общинските администрации в дадената административна област, в която са ситуирани асоциациите по ВиК.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини