От х:

Днес в x:

Китайски ментета тровят мераклии за бързо отслабване

Дубликатите на тези лекарства могат да ви създадът проблеми

Китайски дубликати на доказаните лекарства за отслабване Ксеникал и Редуктил създават огромен риск за желаещите бързо отслабване. За това предупредиха диетолози и ендокринолози по повод международната седмица на здравословното хранене. Двата медикамента са единствените лицензирани лекарства за ефективно намаляване на телесното тегло. Другите препарати, които се предлагат в аптеките, са със статут на хранителни добавки.

Имитациите на лекарствата създават риск с многократно завишеното си активно вещество. Ако в „Редуктила“ веществото сибутрамин е от 10 до 15 милиграма, то в подобното му лекарство „Лида“ веществото е 7 пъти повече. В други подобни дубликати активното активното вещество достига до 10 пъти повече. Всяка допълнителна доза може да даде странични ефекти, които внимателно трябва да бъдат консултирани с лекари, предупреди ендокринологът д-р Тодор Стойков. При част от пациентите ефектът може да бъде дори токсичен. Медикаментът „Лида“ обаче например струва 40 лв, докато „Редуктила“- 80. Лекарствата за отслабване се приемат поне 6 месеца, за да са ефективни, и по-ниските цени са повече от изкушаващи. Подобни препарати бяха изтеглени от хасковските аптеки още миналата година, лаконично коментираха местни фармацевти.

Според лекарите най-ефективното отслабване е дело не на лекарства, а на двигателен и хранителен режим. А хората са жертви на някои митове, като този за бирата. Всъщност тя не води до наднормено тегло. В 100 милилитра има 10 грама захар, а 100 грама концентрат е равностоен на 70 грама. Мит №2 - “биреното“ коремче не е опасно". Всъщност то е най опасната форма на затлъстяване. Затова женското наднормено тегло представлява по-малък риск. Там тлъстините се разпределят по ханша и краката. За пълен може да се считате, ако обиколката на талията ви е над 88 см за жените, и над 94-за мъжете.

И накрая - секс и тичане свалят килограми най-бързо. Но отслабването не трябва да е повече от 2 кг месечно. Иначе ефектът върху организма ви неизменно е със знак минус.

Героги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини