От х:

Днес в x:

Царската гимназия в Хасково получи статут на Център за високи постижения в професионалното образование

Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ е една от 28-те в страната, които получиха статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение.

За всяка от областите на страната има определена по една такава гимназия.

Всички те ще получат средства за оборудване, за да се превърнат в модерни центрове за обучение.

Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще бъдат подкрепени дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, средства се дават и за ремонт, както и за основно обновяване на училищна среда.

Общият бюджет, който ще бъде разпределен е близо 97 млн.лева. Максималното финансиране за един център може да достигне до 3,5 млн.лева.

Обявяването на процедурата се очаква да стартира през февруари, а дейностите по нея ще стартират в месеците юни-юли.

Гимназиите, които получават статут на Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение, са определени от Министерството на науката и образованието след прилагането на комплексна оценка. В нея са заложени критерии, свързани с адаптивността на училището към течащите промени, спецификацията му, за това дали има възможности да отговаря с кадри, които обучава на потребностите на регионалната бизнес среда.

Основната цел на прекрояването на училищата в места, в които младите хора могат да повишат своята образователна квалификация чрез прилагането на новата технологична и образователна инфраструктура, е повишаването на регионалната конкурентно способност.

Всички Центрове за високи постижения ще получат финансова подкрепа и от Европейския социален фонд+. Те ще бъдат вложени в повишаване квалификацията на преподавателския състав, както и във въвеждане на партньорства с бизнеса с фокус дигитализация и зелени технологии. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се процедурата да бъде обявена в началото на 2025 година.

„Можем да се похвалим, че сме на челна позиция при атестациите, през които премина всяка от гимназиите. Нещо повече-нашият резултата е в топ 6 . Това е високо признание за цялата училищна общност- не само за преподавателите, но и за учениците ни, ръководството и бизнес партньорите, родителите и местната власт.“, коментира директорката на гимназията Маргарита Топалова.

Тя посочи, че в училището се обучават гимназисти от не само от всички община на Хасковска област, но и млади хора от други области на страната. Гимназията ще стане регионален междуобразователен център. Ще се използва съществуващата ни материално-техническа база и чрез очакваното финансиране ще се надгражда и развива всичко постигнато до тук. Високотехнологичното оборудване, за което ще бъдем финансирани, ще се използва и от другите професионални гимназии, а също и от бизнеса за обучението на бъдещите му необходими кадри. Ще се работи и с партньорство с университетите с профилирани специалности, сходни до приоритетно заложените в Регионалната стратегия за развитие, допълни Маргарита Топалова.

Развитието на образованието у нас и модернизирането на образователната инфраструктура са първите крачки, които се правят реално в създаването на високо квалифицирани кадри, които да отговарят на търсенето на пазара на труда. В настоящия програмен период ЕК залага на финансирането за понижаване на регионалните различия и повишаване качеството на живот на населението. Развитието на високите технологии са също важна задача в постигането на тези икономически и социални цели.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини