От х:

Днес в x:

Окончателно: 17 г. затвор за мъжа, пребил до смърт хазяйката си с френски ключ

17 г. затвор получи 55-годишният Петко Панков за убийството на хазяйката си в Димитровград. Това е окончателната присъда, потвърдена от Върховния касационен съд, съобщиха от Темида.

Наказанието беше наложено още на първа инстанция – от Окръжен съд – Хасково през юни миналата година. Тогава 55-годишният мъж беше признат за виновен, че на 26.06.2020 година е умъртвил 62-годишната Диана Тодорова в къщата й на улица „Бузлуджа“ в Димитровград, нанасяйки й удари с френски ключ по тялото и крайниците.

Жертвата била шизофреничка и периодично влизала в болница за лечение. Тя имала дъщеря, която живеела в друго село и брат, който я навестявал веднъж в седмицата. В края на 2019 г. Диана се запознала с Петко, който бил строителен работник. Тъй като бил родом от Бургас и живеел временно на общежитие, новата му приятелка го приютила в собствената си двуетажна къща, наследена от родителите й. Той често прекалявал с алкохола, а тя пиела силни лекарства заради заболяването си, но дни преди убийството подсъдимият ги спрял, защото я „замайвали и я правели неадекватна“. На 26.06.2020 г. Петко започнал да пие ракия от сутринта. Като се прибрал от работа донесъл наденица. Оставил пострадалата да я приготви и отишъл да купи още ракия. Когато се прибрал, констатирал, че наденицата е прегоряла. Това предизвикало гняв към съжителката му, която не се била справила с вечерята. Тя била пребита от него до смърт с тежащ килограм и половина френски ключ.

Петко е съден няколко пъти - за закана с убийство, кражби и управление на МПС след употреба на алкохол и е лежал три пъти в затвора.

Петко е обжалвал присъдата с искане за преквалификация на престъплението и намаляване на наказанието, но тя е потвърдена от Апелативния съд и от ВКС.

Върховният касационен съд счита, че възприетата от предходните инстанции правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление по чл.116, ал.1,т.6, пр.2 и пр.3 вр. с чл.115 от НК съответства на установените по делото факти и в тази връзка законът е приложен правилно. Приел е също, че апелативният съд изключително професионално е утвърдил дейността на първоинстанционния състав по индивидуализацията на наказанието, като е взел предвид само реално съществуващите, определящи отговорността обстоятелства.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини