От х:

Днес в x:

ДПС и ГЕРБ подкрепиха предложенията на МС и ПП за антикорупционното законодателство

Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС заявиха подкрепа и за двата законопроекта – на „Продължаваме Промяната“ (ПП) и на Министерския съвет (МС) – за промени в антикорупционното законодателство. Измененията касаят структурата и организацията на работа на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Двете парламентарни групи обаче изказаха забележки към предложенията.

Депутатите обсъждат Законопроект за противодействие на корупцията, внесен от ПП, както и Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности на Министерския съвет.

Проектът на Министерски съвет предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията от 5-има членове и те да се избират на квотен принцип. Разследванията ще се осъществяват от служители на комисията, назначени на длъжност „разследващ инспектор“.

Законопроектът на "Продължаваме промяната" предвижда създаването на нов орган с по-широки правомощия, който да води ефективно разследване и да разкрива на корупция по високите етажи на властта.

Днес разглеждаме един от най-важните законопроекти за България, който ще ни даде възможност да противодействаме на корупцията, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, който представи законопроекта на своята парламентарна група.

Този законопроект е задължително условие за повишаване доверието на България във връзка с присъединяването ни в Шенген, както и получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира той. Петков допълни, че законопроектът на ПП създава и условия за цялостна реформа на КПКОНПИ.

От името на парламентарната група Рая Назарян каза, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи и двата законопроекта на първо гласуване, защото оценяват необходимостта от ефективно и оптимизирано антикорупционно законодателство. Тя обаче посочи, че и двата законопроекта имат недостатъци, заради което от ГЕРБ-СДС ще предложат промени между първо и второ четене. В хода на дебата Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС каза, че ще гласува против законопроекта на ПП. 

Липсва юридическа логика в нормативното решение за членове на комисията да се назначават съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, каза тя по отношение на законопроекта на МС.

Йордан Цонев каза, че ДПС ще подкрепи и двата законопроекта на първо четене. Той коментира, че през годините неведнъж са се създавали различни органи в антикорупционното законодателство съгласно препоръки на Европейския съюз (EС). „Защо, мислите, се създаде Специализираната прокуратура и Специализираният съд – по препоръка на европейските ни партньори и Венецианската комисия“. Пак по тяхна препоръка ги отменихме, добави той. Той каза, че припомня това, защото създаването на един орган не е никаква гаранция за преборване на корупцията.

Особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато създаването на орган намирисва на заобикалянето на конституционни принципи и особено – на създаването на определена бухалка в определени ръце, коментира Цонев.

Надежда Йорданова („Демократична България“) се обърна към Цонев и каза, че Венецианската комисия не е препоръчвала създаването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Тя каза, че България сама е взела решението и го е предложила, а Европейската комисия е следила процеса. Йорданова изказа мнение, че имаме структурен проблем в съдебната власт, защо Висшият съдебен съвет не отговаря на международните стандарти.

Цвета Рангелова („Възраждане“) каза, че нейната парламентарна група няма да подкрепи и двата законопроекта, защото, по думите ѝ, са писани „като поръчка“ и набързо.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини