От х:

Днес в x:

РЗИ: Грипната вълна ще ни залее началото на януари, края на февруари

    Кампания за имунопрофилактика на различни заболявания започнаха от Регионалната здравна инспекция в Хасково. По този повод се проведе среща собщопрактикуващи лекари, здравни медиатори и представители на различни институции. Бяха обсъдени възможностите за имунизация срещу рак на маточната шийка, сезонен грип, морбили и вродена рубеола. Целта е да се обхване по-голяма част от рисковия контингент.

    „Заболяванията са предотвратими с ваксини и за тях има национални програми“,каза началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Хасково д-р Светлана Узунова.

    Тя уточни, че именно сега е сезонът за ваксинопрофилактика на сезонния грип. „Добре е ваксината да се постави в периода от септември до ноември, не е късно и през декември, за да може организмът да си изработи антитела. Необходими са минимум 3 седмици, за да се повиши нивото на антитела и да бъдем подготвени за вълната, която ще ни залее по всяка вероятност в края на януари, началото на февруари“, каза д-р Узунова.

    Тя поясни, че ваксините по националната програма са предназначени за хората над 65-годишна възраст,тъй като те са най-рисковата група и при тях се наслагват хронични заболявания. За тази група хора ваксините са безплатни. Добре е да се ваксинират обаче и хора с хронични заболявания – хронични белодробни, хронични сърдечни, с метаболитни нарушения, диабет, астма, децата до 5-годишна възраст също са рискова група.

    Ракът на маточната шийка ена второ място по смъртност при жените в България, след рака на гърдата. Причинява се от папиломавирус, който е почти във всички жени. Дори една жена да бъде с един партньор през целия си живот, има 80% вероятност тя да бъде заразена. За да има ефект ваксината, тя трябва да бъде поставена при момичета, които все още не са започнали полов живот. По националната програма имунизацията се прави безплатно на момичета на 12 и 13 години. Отчита се обаче спад на обхвата, но в другите държави се прилага масово и имат много добър ефект, каза д-р Узунова.

    В момента за рак на маточната шийка се поставят две ваксини – Церварикс и Гардасил.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини