От х:

Днес в x:

Ендокринолог с лекция за диабета пред медицински сестри в училища и градини

    Специалистът по ендокринология в Хасково д-р Тодор Стойков изнесе лекция за диабет тип 2 пред медицински сестри, завеждащи здравни кабинети в детски и учебни заведения. Здравното събитие е организирано от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

    Целта на лекцията бе да се напомни за диабет тип 2, което е тежко социално значимо заболяване, нанася тежки последствия – сърдечни заболявания, очни, неврологични.

    При появата на диабета е важно лечението. Счита се обаче, че заболяването започва 15 години преди да се изяви реално. В тази връзка е необходимо да се избегнат негативните фактори, спомагащи за отключване на диабета – нездравословно хранене, обездвижване, тюнопушене, злоупотреба с алкохол. Важно е вниманието да се обърне още в детска възраст, когато мастните клетки се увеличават като брой, изграждат се хранителни навици.

    Междувременно РЗИ провежда информационно-скринингова кампания в училищата и детските градини. Здравно-образователните мероприятия са по Национална програма за превенция на хронични незаразни болести 2021 – 2025 година.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини