От х:

Днес в x:

Венозните наркомани са най-застрашени от заразяване с вирусен хепатит „С“

    Превенцията и ранната диагностика, както при много болести от съвремието ни, така и при вирусните хепатити са от изключителна важност. Затова и здравните власти предприемат различни кампании през годината, които дават възможности за безплатни изследвания. В момента такава възможности има в РЗИ-Хасково, като част от лятната кампания на Инспекцията. За хепатит консултирането и изследванията са анонимни и  се извършват в кабинета на здравната инспекция, която се намира на площад "Общински", шест дни. Започнаха на 17 август и ще продължат на 18, 19 и 29, 30 и 31 август, във времето от от 9 до 13 часа.

    Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. От петте различни хепатитни вируси:A, B, C, D и E, само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Хепатитите се разделят на остри, които продължават по-малко от 6 месеца и хронични, които са с по-дълга продължителност.

    В предходната кампания на РЗИ-Хасково, посветена на Световния ден за борба с хепатита, който се провежда всяка година на 28-и юли, във времето от 29-ти юли до 5-ти август през кабинета на Инспекцията в Хасково са минали за изследване 46 души. Повечето от тях са били проверени за хепатит  В и С с бързи тестове, по желание на някои от хората им е пуснат разширен панел с взимане на венозна кръв, информира д-р Снежана Иванова, която е директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Хасково. Взетите проби са изпратени в Националната референтна лаборатория, а след това изследвалите се са получили данните си на посочения личен имейл. Затова в момента не може да се каже дали и колко от тях са дали позитивни проби. При регистриран проблем хората се насочват за лечение към специалисти.

    През последните години обаче в региона се наблюдава спад на положителните случаи, казва д-р Снежана Иванова.

    У нас има национална програма за скрининг и лечение на вирусните хепатити В и С във възрастовата група от 40 до 65 години, която е с действие до 2025 година. Документът беше приет и системата задействана през 2021 година и е първият у нас, чрез който държавата се ангажира с проблема вирусни хепатити и се включва в изпълнението на целите на Световната здравна организация за елиминирането им като заплаха за общественото здраве до 2035 г.

    По данни на СЗО взети заедно хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса.

    Вирусът на хепатит В се предава при контакт със заразена кръв, както и с основните телесни течности, включително кръв, сперма, пот, сълзи, кърма. Вирусът на хепатит С се разпространява при директен контакт със заразена кръв. Може да бъде предаван и чрез други телесни течности, но много рядко. Много от заразените с хепатит В или С хора нямат симптоми на заболяване, но могат да предават вируса на други хора.

    През миналата година има докладвани 4 случая в региона на Хасково на заразени с хепатит В, за С няма нито един съобщен.

    По особена група са венозните наркомани, те са по-рискови, тъй като те използват често една и съща игла и заразяването става по кървен път при тях. 

    В региона на Хасково има само един такъв случай на заразен по кръвен път с вирусен хепатит С пациент, който е хванат по повод друго изследване преди две години.

    Д-р Иванова коментира като положителна  тенденция,  че през последните години в региона няма деца с вирусни хепатити. Това основно е така заради факта, че от 19 98 година у нас на бебетата се прави задължителна имунизация още в родилните отделения. Разболяване в ранна възраст от хепатит В може да причини първичен рак на черния дроб впоследствие.

    Според д-р Снежана Иванова по-ниският брой на регистрираните случаи на хора с вирусни хепатити като цяло се дължи и на превенцията и по-добрата информираност на населението  какви могат да са последствията от преболедуване и не на последно място как да се предпазват. Въпреки това обаче преките изследвания за навременното откриване на болестта, са най-добрата форма за реакция и лечение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини