От х:

Днес в x:

Лекари: Мъже, пипайте гърдите на жените-спасявате ги!

Д-р Пенев/вляво/ и доктор Василев предупреждават за риска

 Съпрузите и интимните партньори да опипват внимателно гърдите на жените си, препоръчаха известни хасковски хирурзи на пресконференция днес посветена на рязко нарастналата заболеваемост от рак на млечната жлеза.

Според хирурзите д-р Генчо Пенев и д-р Любо Василев, пулпацията/опипването/ е един от най-сигурните начини за ранно откриване на коварното заболяване. Поне веднъж месечно, седмица след цикъла, всяка жена трябва да опипва целенасочено гърдите си търсейки твърди или нетипични образования. Мъжете правят това много по често. Но вместо с внимание, съпругът пипа с досада, а любовника със страст, с чувство за хумор вметнаха професорите.

Иначе положението далеч не е за смях. „Хасково е раков окръг”, шокира присъстващите дългогодишния хирург и почетен гражданин на Хасково доктор Генчо Пенев. От следващата година той ще бъде включен в българска енциклопедия за изтъкнати медици. Има 40 годишен опит. Само за последната година броят на заболелите жени от рак на млечните жлези в Хасково са скочили от 72 на 100 хил на 119 на 100 хиляди. Открит в първия и втория стадий, болеста се лекува в 90% от случаите. В трети и четвърти стадий, излекуването е въпрос на шанс. При това много малък, потвърди началникът на хирургично отделение в хасковския онкодиспансер Любо Василев.

Двамата медици поискаха трибуна, не поради някаква кампания, а за да предупредят жените за грозящата ги опасност. За разлика от рака на маточната шийка, тук ваксина няма, а заболеваемостта от рак на млечната жлеза е по-голяма отколкото всички ракови заболявания при жените взети заедно.

Основния риск е за жените след 40 годишна възраст. Значително по предразположени са дамите с ранна менструация или тези които са родили късно. При никога не раждалите жени, рискът е 8 пъти!! по голям. Размерът на бюста и поставянето на изкуствени импланти не повишава риска от заболяването.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини