От х:

Днес в x:

Финландия конфискува три частни реактивни самолета, свързани със санкционирани олигарси

Финландската агенция за събиране на дългове конфискува три руски частни самолета, за които има подозрения, че са собственост или се използват от санкционирани лица, съобщи държавната радио-телевизионна компания Yle.

Според електронния портал на медията самолетите принадлежат на руския бизнесмен Сергей Хришченко и се управляват от финландската компания Polar Aviation Ou. Свързването на мащините със западните санкции вероятно е покрай връзките на Polar Aviation Ou с олигарха Генадий Тимченко, който е включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ, смята Yle.

От своя страна Polar Aviation отрича всякакви връзки с Тимченко, който е гражданин на Финландия и Русия.

Компанията отказа да предостави на финландските власти списъци с пътниците за 2021-2022 г. В решението на Службата за събиране на дългове се посочва, че компанията е отказала първото искане на финландските власти, а след второ искане е предоставила непълни списъци. Въздухоплавателната компаня е определила решението на държавната служба като погрешно.

Трите конфискувани самолета бяха вписани в регистъра на самолетите във Финландия през август 2021 г. Оттогава самолетите са извършили стотици полети - до Виена, Хамбург, Мароко, Италия и Дубай. Има съмнения, че самолетите са притежание или да били ползвани от руски граждани, които са в санкционния списък.

Общо от февруари 2022 г. Службата за възстановяване на дългове е образувала 187 производства по изземване и налагане на обезпечителни мерки на обща стойност почти 200 милиона евро.

Успоредно с това Укринформ съобщи, че Германия е конфискувала част от мебелите и произведенията на изкуството, намиращи се на арестуваната яхта "Дилбар", която принадлежи на руския олигарх Алишер Усманов.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини