От х:

Днес в x:

Децата от село Малево с урок по родолюбие на Учебния полигон „Корен“

    Денят още от сутринта е мрачен. Ще вали. Това обаче не спира ентусиазмът на децата от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ от с. Малево, които слизат от училищния автобус на портала на военното формирование на учебния полигон “Корен“. Както те, така и всички, които искат да разгледат отблизо част от въоръжението, техниката и полигонното оборудване, които се използват по време на учения и стрелби, са добре дошли днес в „Деня на отворените врати“. То се провежда в навечерието на 19–ти ноември, обявен за празник на Сухопътни войски. Тази година съвпада и с отбелязването на 137 години от Сръбско – българската война и славната победа на Българската армия.

    В административната част на поделението учениците се докосват отблизо до снаряжението на военните и за някои от тях това оставя незабравими емоции и спомени. С интерес слушат военнослужещия, който им разяснява параметрите на 9-милиметровия пистолет „Макаров“, както и за предназначението и бойните свойства на автомат „Калашников“. И дори повече -и двете оръжия са в ръцете им и ги разглеждат от съвсем близо.

    Божидара е  най- любопитна сред момичетата. Тя веднага взе решение, че когато порасне ще  стане войник. Не я притесни и тежката каска, която почти захлупи нежното й момичешко лице.

    Военни и дори генерали казват, че искат да станат и други от децата. Учениците са на възраст от 8 до 12 години. Някои от тях за първи път влизат във военно поделение, обяснява заместник-директорката на малевското училище и преподавател в него по история Румяна Делчева. Децата от селото са канени всяка година по това време на учебния полигон. „Забавляват се, интересна им е техниката и демонстрациите, които военните правят. Много добре се възприема от децата тези инициативи, щастливи са, че могат да се докоснат до военна техника, което не се случва всеки ден, като възможност. Посещенията тук ни помагат и в часовете по история, защото децата, които са идвали тук, пазят спомена за думи като чест и родолюбие, род и родина“, сподели учителката.

    А за децата истинско въодушевление настана, когато им бе позволено да се качат на предната седалка на УАЗ-469, който е с висока проходимост и е предназначен за превоз на хора, както и на местата за превоз на хора или товари в ЗИЛ-131.

    Ден на отворените врати е обявен днес от 13 до 16 ч. и във военно формирование 52740 в Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини