От х:

Днес в x:

Мезето за ракията падна до 20 стотинки за кило

Зелето вървеше с чували

Най-популярното мезе за домашницата, осоленото и окиселено по вкус зеле, падна до мизерните 20 стотинки за кило. Така поне се оплакаха производителите от хасковския зеленчуков пазар, за които основната суровина за накладеното зеле била „престъпно” ниска. Иначе, зелки се предлагаха за 50,40, а на редки места до 30 ст на кило. Само на един щанд зелето вървеше 20 стотинки въпреки много по-добрия му вид в сравнение с останалите зелки. Продавачите му обясниха, че имат достатъчно зеле щото си го гледат на село и за тях е важно да се пордава бързо. 20 стотинки не било „загуба”. „Нормално” бе лаконичния отговор. На останалите щандове не ни отговориха, как са стигнали до своите цени.

Радостта за зайците и честните хасковски труженици, бе изкупувана ударно от посетителите на пазара. Зелето бе най оборотната стока заедно с праза. Връзки с праз лук се харчеха на 15-20 стотинки и с тях се пълнеха до откат багажниците на колите. За сметка на това доматите плавно увеличаваха цената си и вече нормално голям червен зеленчук се „даваше” за 1.20 до 1.40. Всичко под тая цена е ударено или меко убеди се наш екип.

Хасковлиите продължават да загалат на стъклените консерви. Въпреки твърденията че излизат по-скъпо и не са съвсем здравословни, съгражданите ни купуват на стекове капачки и буркани. Традиция.

Цената която едва не предизвика война на пазара
За каквото и да се използва, празът се търсеше много от хасковлии
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини