От х:

Днес в x:

Екшън в Караманци:ДПС се разцепи зрелищно

Муса Чолак готви "преврат" в минерално банското ДПС

Над 300 депесари се скараха люто в мин.банското село Караманци в спор кой да бъде председател на местната структура. Тя излъчва над 30 кандидата за общинската конференция на ДПС идущия петък, която пък е ключова за разпределението на политическото влияние в структурите на ДПС в общината че и областта.

В ресторанта на селото към 18 часа са се сблъскали хората на настоящия лидер на Движението в Караманци и председател на ОБС Минерални Бани Муса Чолак и претендентът Бейхайдин Феим. Той пък е подкрепян от бившия кмет на Банити Яшар Али и настоящия Орхан Шабан. Пред входа на ресторанта където трябвало да се проведе събранието се разразила яростна препирня със заплахи за саморазправа. Тя започнала от опита на членове на младежкото ДПС да претърсят хората на Феим за оръжие и други „подръчни“ материали. Очевидци твърдят че двете групи се „посбутали“ малко но нямало „сериозно“ пострадали. На място пристигат 8 полицайски патрулки които въдворили ред. В същото време от ресторанта са отстранени всички жени с мотива че това не е тяхна работа, и по-голямата част от опозицията с обяснението че не са си плащали членски внос. Остават 148 души от 225 регистрирани членове на организацията, които преизбират Чолак за председател.

Младите депесари са срещу настоящото ръководство на ДПС в общината

В същото време другата група, начело с кмета на Баните Орхан Шабан и общинския лидер Кадир Муса, разбиват според Чолак вратата на физкултурния салон и провеждат алтернативно събрание. В него участвали всички жители на Караманци. Чолак твърди че хората били докарани на събранието с предупреждение че ако не гласуват за правилния човек ще бъдат отрязани от общински социални помощи. На второто заседание се избира Феим. Въпреки опитите ни Бехайдин Феим не бе открит за коментар. Вместо него това стори Орхан Шабан. „Няма такова нещо. Нямаше екшън, всичко бе нормално. Полицията си свърши работата да съхрани реда“ лаконичен бе Шабан и посочи Кадир Муса за източник на информация по снощните събития. Според него всичко в Караманци е протекло редовно, направения на събранието избор на делегати-легитимен.

Муса Чолак обаче оспорва това твърдение. Според него 32-те делегати от Караманци, подкрепени от тези в Сърница, имат реалния шанс да бъде катурнат Кадир Муса на общинската конференция. Общия брой на делегатите е 125, а „бунтовниците“ се надяват на поне 65 гласа.

„Играта на настоящото ръководство е да се запази статуквото, което да издигне след две години кмета за още един мандат. Ние търсим друго решение, каза Чолак но не назова около коя фигура ще се групират хората му. Ключовия избор в Караманци вече е сведен до знанието на областното ръководство на ДПС. Копие от протоколите са изпратени за арбитраж и на самия Ахмед Доган и главния секретар на ДПС Касим Дал.

Мястото на "екшъна"-главната кръчма на селото

"Голяма партизанщина стана" твърдят Караманци, които ден след събитието още не знаеха кой е лидерът им

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини