От х:

Днес в x:

Архитектурата на Хасково през първата половина на 20-ти век представиха в библиотеката

Изображение 1 от 5

    Архитектурата заема важно място в културното развитие на всяка държава и всеки град. Разказ с интересен презентация за архитектурата на Хасково през първата половина на 20-ти век представиха библиотекарите пред учениците участници в Клуб „Млад краевед“, включени в летните занимания за деца в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Децата чуха интригуващи подробности за жилищни, обществени и индустриални сгради. Научиха, че тютюневите складове са били с много и големи прозорци, защото това е благоприятствало за по-бързото сушене на листата. Вниманието им беше привлечено и от старите снимки на сгради от Хасково, които се пазят в библиотечните архиви.

    Видяха как е изглеждала „Марса“, която е била построена през 30-те години на миналия век и е била тютюнев склад, обслужван от каруци с волски впряг. Днес сградата е частна собственост и е оставена в разруха.

    По-радостна обаче е съдбата на друга от емблематичните сгради за старо Хасково-тази на училище „Климент Охридски“. Тя е била построена като училищна и до днес изпълнява функциите си, без по фасадата й да има съществени промени. В годините са правени ремонти, но като цяло е запазена визията и отвътре, стана ясно по време на лекцията.

    Инициативата „Лято в библиотеката“ продължава и утре. В 10.30 започва литературната игра „Приказна обърквация“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини