От х:

Днес в x:

Дават куче за 12 хиляди евро срещу 1 лв, няма желаещи

12 хиляди евро струва специализирано куче-водач на слепи хора, но в областта няма желаещи. То се дава само срещу 1 лв. Това съобщи председателят на общинския съюз на слепите Георги Желев по повод международния ден „Белия бастун“. Повечето от членовете на съюза са пенсионери, а 40-те лева месечно за специална кучешка храна са непосилно бреме, обясни Желев. Иначе кучетата от порода Голдън Ретривър са едни от най-интелигентните четириноги. След обучението те могат да придружават стопанина си на разходки, на работа, вкъщи, обучени са да го пазят от опасностите на улицата. В цялата хасковска област само една жена от Харманли ползва такова куче. Тя обаче е млада и може да поеме грижите по ваксинация, изхранване и разходки, смята Желев.

За получаването на специално куче е необходимо членство в съюза. Там хората са с не по-малко от 70% загубено зрение. По-големият проблем за слепите е липсата на така наречените бели бастуни. В Хасково такива се предлагат само на едно място. Затова изработените от алуминий специални приспособления се закупуват от София. За очила и лещи обаче, няма пари. Съюзът предоставя само черни слънчеви очила на абсолютно лишените от зрение. Съюзът се издържа със 7-те хиляди лева годишна субсдия, отпускани от община Хасково.

На празника на денят на "Белия Бастун"

На своя празник, хасковските незрящи посрещнаха гости от старческия дом в Кенана. Възрастните хора си пожелаха да са чести гости в офиса на слепите на булевард "България" 116. Почерпката завърши с колективното изпълнение на песента „За Хасково с любов“. През миналата година тя спечели първо място и 150 лв. от певчески конкурс в читалище „Заря“. За съжаление на авторите - членовете на съюза Бинка Калинова и Радка Паунова, песента не стана химн на Хасково. Макар ,че звучи по-добре от избраната, с гордост завършиха възрастните хора.

Георги Христов

Бинка Калинова -авторът на текста "За Хасково с Любов"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини