От х:

Днес в x:

Проучване: 9 от 10 души в риск от бедност изпитват материални лишения

Изображение 1 от 5

    „9 от 10 души в риск от бедност изпитват материални лишения. У нас бедността е детска - бедно е всяко 4-то дете у нас. Колкото повече са децата в семейството, толкова по-голяма е вероятността от бедност. Колкото по-големи са децата, толкова по-голям сред тях е делът на тези, живеещи в материални лишения“.

    Това сочат изводите, направени след проучване по проект „Ранно учене и развитие“, който е част от проект за подобряване на майчиното и детско здраве сред ромска общност „С грижа от 0 до 3“. Той се реализира с финансовата и организационна подкрепа на Фондация Тръста за социална алтернатива и от гражданска коалиция, която включва сдружение ЛАРГО-Кюстендил, фондация „Бъдеще” -Ракитово и фондация за превенция на престъпността ИГА - Пазарджик.

    Днес изводите от проучването бяха представени на семинар в Хасково, на който присъстваха представители на детски градини, служители от центрове за обществена подкрепа, социално подпомагане, здравни медиатори, отдел „закрила на детето“, от общините и от Областна администрация и РЗИ. Представиха ги Люба Венелинова и Росица Миразчиева, която е координатор на проекта.

    По-голямата програма обхваща няколко компонента, които са важни за най-малките деца – от 0 до 3 години. Това са здравословно хранене, осигуряване на прегледи на хора, които нямат осигуровки, достъп до безплатни лекарства за всички деца от 0 до 7 години, както и достъп до лични документи.

    През 2022 г. се очаква между 96 000 и 105 000 деца на възраст 0-3 г. да се нуждаят от подкрепа в областта на ранното детско развитие заради уязвимост от бедност и социално изключване на техните семейства.

    Сред изводите по проучването беше, че колкото по-малко е населеното място, толкова по-вероятно е родителите да се грижат много добре за децата. Осигуряването на спокойна семейна среда, полезна храна и подходящи условия за живот е ключово за развитието на децата.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини