От х:

Днес в x:

В школски стол: 250 лв глоба за пиле с кожа

Столът в "Иван Рилски" е с осакатен асортимент заради проверките

Столът на ОУ “Иван Рилски“ стана първата жертва на новата наредба за здравословно хранене на учениците. Собствениците му бяха глобени с 250 лв за предлагане на ...пиле с кожа. Месото трябвало да бъде без, за да е здравословно, мотивират се от РИОКОЗ, позовавайки се на наредбата. И още: по масите на столовата имало солници, а заведението предлагало на учениците газирани напитки и мазни храни. Проверени са всички училищни столове в Хасково, изготвени са предписания, съобщиха  от регионалната здравна инспекция и уточниха, че техният ангажимент е да проверяват спазването на наредбата, а не да я коментират.

Това обаче направи управителят на стола Йордан Младенов. "Децата пресичат улицата /бул. „Раковски“/и купуват пържени картофи в заведението отсреща. Явно това е по-безопасно за здравето им, отколкото ние да предлагаме картофи."

"На учениците са забранени пържени кюфтета. Те обаче се предлагат свободно наоколо", продължи Младенов. Децата идват с родителите, които на предупрежденията ни казват да не ги учим как да ги хранят", възмутен е Младенов. Виновен обаче е той. Актът на ХЕИ от 250 лв е персонално на него. Наемателят - фирма "Дусман", е отправил официално възражение срещу глобата пред Здравната инспекция. Младенов обаче си е подал молбата за напускане.

Масите трябва да са изчистени от всякакви овкусители

Иначе на всяка маса в столовата е поставена табелка с уточнение кое е разрешено и кое не. Витрината с газирани напитки е заключена, оливиерници и солници са прибрани в шкаф. Всеки, който иска допълнително овкусяване на храната, трябва да иска лично от управителя. Той може да откаже на ученици, но не може да откаже на родители, които често са с децата. Дилемата е валидна за всички училищни столове. В Хасково те са поне 6- „Иван Рилски“, „Васил Левски“, "Паисий Хилендарски", Икономическата гимназия, Спортно Училище и Гимназията по строителство.

Георги Христов

Заради забраните много деца предпочитат да си купуват храна и напитки отвън
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини