От х:

Днес в x:

Категоризираха учителите. В областта никой не знае какъв е

Учителите вече не са просто учители...

От 1-ви октомври всички учители са разделени в 4 категории:младши, старши, главни и методици, съобщиха от регионалния образователен инспекторат. Реформата е на министър Йорданка Фандъкова. 10 дни по-късно, никой учител в областта не знае кой какъв е, призна шефът на инспектората Иван Панайотов.

На книга, различните категории носят различни пари. Имат и различни изисквания. Младшият учител е с под 10 години стаж, няма право да бъде класен. Парите са му 450-600 лв бруто. Старшият учител е с над 10-годишен стаж. Може да бъде класен. Може да води извънкласни занимания. Ще взима с 50 до 100 лв. повече от младшия. Може да бъде заместник на отсъстващ учител-услуга ,която се заплаща със 7 лв. на час.

Главните учители са до 7% от персонала на всяко училище. Ще взимат доста повече от останалите учители. Ще се определят от първи януари нататък, защото сега за тях няма пари. Главните ще имат право да правят външно оценяване и анализ на външно оценяване. Могат да водят и квалификация на по-млади учители. Така наречените Методици ще правят инспекции на учители как си водят часовете. Ще проверяват как се спазват образователните стандарти в училищата. Методикът хем ще е учител в училище, хем ще е служител на инспектората. Половината от заплатата му ще я плаща учебното заведение, друга част-РИО. Ще са най-добре платени в системата и ще се назначават задължително с конкурс. За останалите три категории думата имат педагогическите съвети и по-конкретно директорът.

...а се делят на старши и младши

„Има идея категоризирането да е в резултат на конкурс, но нямаме критерии за такъв конкурс. Няма и време. Чакаме допълнителни указания от министерството”- заяви Иван Панайотов. Той допълни, че според такава категоризация, 60% от учителите в областта трябва да станат автоматично старши, защото имат необходимите 10 години стаж, а и на практика водят много от изискваните за старшите учители занимания.

Георги Христов

Дори и Иван Панайотов не знаеше кой кой е
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини