От х:

Днес в x:

РИОСВ-Хасково развъртя метлата-безпощадни глоби и санкции за еко нарушителите

Регионалната екоинспекция в Хасково развъртя метлата и през последните месеци нарушителите поемат сериозни санкции за допуснатите нередности.

Месечната справка в РИОСВ-Хасково показва, че за април са съставени  7 акта за установяване на административни нарушения, от които 3 са по Закона за биологичното разнообразие, а 2- по Закона за опазване на околната среда. Още два акта има съставени по Закона за водите. Директорът на РИОСВ – Хасково е издал заповед за налагане на принудителна административна мярка по ЗООС, с която спира производствената дейност на Горивна инсталация за производство на електроенергия на ТЕЦ ,,Марица 3"- Димитровград.

Събраната сума от санкции на юридически лица през април е 1691 лв., а от две физически лица е 1713 лева.

Общо извършените проверки през април са 102 на 86 обекта, от които 53 са планови и 48 извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 30 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, от които 9 са предписанията на ТЕЦ ,,Марица 3".

През март глоба от 4 хил.лева е наложена на физическо лице събиране, съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства в землището на Любимец. Тя е наложена от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите по Закона за управление на отпадъците през март месец. По същия закон е издадено наказателно постановление за 9000 лв. на ТЕЦ ”Марица 3”-Димитровград. То е за неизвършена техническата рекултивация, съобразно Комплексното разрешително за секции на сгуроотвали „Горен буюк”и „Галдушки ливади”. Санкция от 2 500 лв. е наложена и на Община Любимец. Та е за неизпълнение на предписание за почистване на незаконно сметище в местността "Глините" край село Георги Добрево.

От РИОСВ -Хасково съобщават и за издадено наказателно постановление по Закона за водите на Община Хасково за изпускане от Регионално депо за неопасни отпадъци на отпадъчни води, което не отговарят на нормите. Санкцията е 1000 лв.

По същия закон е санкционирано с 3000 лв. ТЕЦ ”Марица 3” за изпускане на отпадни води, които не отговарят на ограниченията, разписани в комплексното разрешително при извършен собствен мониторинг.

Наложена е санкция в размер на 2500 лв. на Община Стамболово за неизпълнение на предписание за неподадено в Басейнова дирекция заявление за издаване на разрешително за заустване на отпадъчни води от канализацията на селата Поповец и Зимовина.

През месец март са приети 20 сигнала от граждани, като на „Зеления“ телефон са постъпили 14. 

Едно от най-фрапиращите нарушения, засечени през април, след сигнал на "Зеления" телефон, е  заравянето на гуми от камиони и леки автомобили от собственик на  кравеферма в димитровградското село Крепост.

По сигнал са извършени  проверки на млекопреработвателно предприятие в хасковското село Малево, проверен е и сигнал за замърсяване от отглеждане на селскостопански животни в с. Остър камък, община Харманли. На проверка инспекторите от РИОСВ са били и в зоологическата градина в Хасково. Тя е предизвикана по сигнал  от фондация „Четири лапи“. Реагирано е и по подаден сигнал за незаконно сметище край яз. Сивата вода.

В резултат на проверките и предписанията са почистени 9 нерегламентирани сметища: 3 от тях в землището на община Димитровград, в община Симеоновград – в село Константиново и в района на ж.п. гара, разчистени са и изхвърлени гуми преди с. Узунджово.

През април сигналите на "Зеления" телефон са 22. Основно те са за бедстващи птици-щъркели и лястовици, установен е и мъртъв белоглав лешояд в местонстат Пъндък дере край  Маджарово. Установяват се от експерти причините за  смъртта му.  Има подадени и много сигнали за незаконни сметища. Едното от тях е до Военния полигон в Ивайловград. Извършена е проверка на място от експерт от РИОСВ и е установено, че сигналът е основателен. Дадено е предписание на Община Ивайловград за почистването на терена. Предписание има дадено към местната община за разчистване на незаконно изхвърлен боклук в района на кв "Орфей" в Хасково. Проверката отново е по сигнал на "еко" телефона. Доста от сигналите са за забелязани от гражданите нередности около ТЕЦ ”Марица 3” . При проверката от експертите обаче се оказва, че част от тях са неоснователни, за тези, по които са засечени нарушения, са дадени предписания.

През март експертите на екоинспекцията са процедирали 175 становища за оценка на съвместимостта на планове, програми и проекти, и инвестиционни предложения във връзка с провеждане на процедури по Закона за биологичното разнообразие.

Регионалната инспекция по околната среда и водите- Хасково през март е извършила 162 проверки на 148 обекта, от които 110 планови и 52 извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 77 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.Вследствие на засилената си контролна дейност РИОСВ-Хасково отчита преизпълнение на тримесечния план за извършване на планови проверки със 115.6%.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Fb
    FB
    33 -2
    16:38, 11 май 2022
    Избирателно глобяват май , какво стана с Ерол неговата морга в Болярово и маркучите от ТЕЦ ?
    • До
      До Пачеманова
      29 -2
      17:03, 11 май 2022
      Другарко Пачеманова, направете проверки в автоморгите на Ерол и Филип-Детелината на товарна гара.Безбожно се разливат ADR продукти-Опасни вещества, които попадайки в почвата, не се разтварят с десетки години.Там трябват специални помещения и за разкомплектоването на автомобили и специални съдове за отделяне и съхраняване на тези опасни вещества.До колкото знам при вас няма специалист по ADR конвенцията.
    • Ба
      Баце Руския
      2 -2
      12:52, 12 май 2022
      Снощи с комшийката така се развъртяхме и ние,че днес не можах да отида на работа.
  • 2
    Ah
    aha
    23 0
    17:29, 11 май 2022
    И една свинеферма прави поразии по р.Банска и месокомбината на същия в Хасково.
    • Др
      дрън дрън
      1 -4
      11:32, 12 май 2022
      свинефермата има хидроизолирана лагуна, тора се събира, след което се извозва за наторяване, това е истината, не пиши лъжи
  • 3
    Ко
    Кольо
    4 0
    17:30, 11 май 2022
    Тия дето с богат боклука защо им плащаме, смените фирмата
    • На
      НАБОРА
      1 0
      12:50, 12 май 2022
      Пиши грамотно, бе Кольо, или по-добре не пиши.
  • 4
    Ма
    майтапчии
    22 0
    19:11, 11 май 2022
    Пак отбиване на номер.Нищо не правят,трупат активи за уж свършена работа.Минете по боляровския път към баните-ерол ли не щешеш,едни други пак автоморги,в горичката след Гарваново към баните-гуми,чували с шивашки отпадъци.Във всяко село има нерагламентирани сметища,но,нали трябва някой да им се обади,те не ходят по проверки.Готованковци!
  • 5
    Ко
    Коцето
    17 0
    20:13, 11 май 2022
    За месец април глобите са за има няма 3500 лв, направени са цели 102 проверки. Като се вземе числеността на персонала там, пресметнат се заплати, командировки, осигуровки и пр. плащания и нулевия ефект от дейността на горепосочената структура излиза, че бюджетът, т. е. ние сме им плащали да си чешат познайте какво.
    • Gh
      ghj
      6 0
      09:21, 12 май 2022
      На шефката е повече заплатата от 3500 лв.
  • 6
    Ри
    РИОСВ Хасково = рахат
    15 0
    21:04, 11 май 2022
    Сметището което гори през ден и обгазява целия град!
  • 7
    Пр
    Празни приказки!
    16 0
    21:13, 11 май 2022
    Кмете вземете да закърпят дупките по кварталните улици в града че си разбихме колите, другите работи дето ги пише за глоби разни измислени са ала бала!!!!
  • 8
    Ша
    Шапки
    18 -1
    21:34, 11 май 2022
    Този кмет не става за нищо да се махне веднага нито се справи с бездомните кучета в Хасково нито с разбитите улици в града!
    • Же
      Железан
      8 -1
      23:27, 11 май 2022
      Нали отворил кабинета си за ученици, и ха са зарадвах чи тръгнал еднопосочно за Давидково и зел та са върнал. Тю да е...
  • 9
    Ян
    Янков
    5 0
    09:15, 12 май 2022
    Математиката е точна наука.
    За какво говоря:
    Направени са 102 проверки.
    Глобите са за 30404 лева.
    Или по 33.37 лева на глоба !

    Срам и позор!!!
    • Ян
      Янков
      3 0
      09:42, 12 май 2022
      Извинявам се - 3404 лева са събраните глоби!
    • Па
      Панаетюф Теню ут Гереня
      2 0
      10:42, 12 май 2022
      Бах ти метлата безпощадна, дето са га развъртели. (гл. заглавието)
    • Ge
      Georgi
      1 0
      10:52, 12 май 2022
      Бе тя науката е точна..но умножението ти куца..сметни пак..и лек ден
  • 10
    Ха
    Хахо
    1 0
    10:05, 12 май 2022
    Паркинг и тротоари правят а улиците в Хасково дупки не нормална държава и гнило ръководството в Хасково време е за истински промени всички предишни и сегашните власт имащите вънка и външно министерство и управление на държавата
Последни новини