От х:

Днес в x:

Съборът „Китна Тракия“ с участието на „Чинари“, кът за спомени и етно базар

    56-и Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе на 14 и 15 май в хасковския парк „Кенана“. Организира се от община Хасково.

    Тази година заявка за участие са подали 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от цялата страна, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева.

    „Надявам се да се получи наистина един празник на народното творчество – хората да дойдат, да се забавляват, да се потопят в атмосферата на българщината, на нашите традиции. Надявам се изданието да бъде запомнящо се и вълнуващо за хората“, каза тя.

    Конкурсната част на събора е в събота. Началото е в 9 часа, а официалното откриване е от 12 часа на първа сцена. Официален гост на откриването ще е една от най-обичаните млади народни певици в България Петя Панева, победител в „Гласът на България“ през 2021 г.

    Изпълненията на участниците ще се оценяват от жури. На първа сцена председател ще е акад. Милчо Василев – преподавател по дирижиране на народен оркестър, свирене в народен оркестър, академичен народен оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови народни инструменти. Членове са хореографът Иван Иванов и етнографът Розалина Гогова. На втора сцена председател на журито ще е доц. д-р Стефан Йорданов – хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове ще са народната певица Фанка Койнарова и етнографът Диляна Пецова.

    Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и дипломи за първо второ и трето място.

    Във втория ден на програмата са включени концерти на детски ансамбли за народни танци от област Хасково. Концертите на детските ансамбли за народни песни и танци ще бъдат на втора сцена в парк „Кенана“ от 10,00 часа. Веднага след тях е и кулминацията на празничния ден. От 12:00 часа ще има концерт-спектакъл „Ние, българите!“ на специалните ни гости Ансамбъл „Чинари“. В неделя от 13:30 часа на поляната пред първа сцена ще се извие голямо тракийско хоро.

    За да бъде незабравим Съборът „Китна Тракия пее и танцува“ община Хасково подготвя Кът за спомени - специално обособена част, декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен.

    За първи път на „Китна Тракия пее и танцува“ гостува Етно Базар „Наше село“. Жителите и гостите на града ще могат да се срещнат с автентични и доказани майстори и участници във всички обособени зони на базара - занаяти, кулинария, фермерски базар и забавления.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      сестрата зам кмет
      2 0
      08:40, 11 май 2022
      колко е хубаво да се киприм, ама да земе и да свършим някаква работа, примерно преди да се проведе събора да се проверят сцените и пътеките, толко са разчукани, нямаме 1000 лв да дадем и да ги оправим? ма за интервюта сме първи! излагаме се, да се спъват хората, вместо да се създаде една прилична организация!

    Още новини

    Последни новини