От х:

Днес в x:

Себахтин Исмаил за протеста на превозвачите: Министър Събев не прави връзка с действителността

    Превозвачи от цялата страна се готвят за единен протест на бранша. Първи с ефективни протестни действия излизат на улицата от Съюза на международните превозвачи. Още утре-на 10-ти май се готвят блокади в големите градове, по пътищата и граничните контролно-пропускателни пунктове в страната: Кулата, Калотина, Капитан Андреево, Дунав мост 1 и 2.

    „В ситуация на тежка икономическа криза и галопираща инфлация не можем да останем безучастни. Право и наш дълг е да защитим семействата и бизнеса си.“, казват от бранша.

    "Протестите на превозвачите започват още от утре 10 май и няма да спрат до 18, когато ще спрат всички автобусни превози", заяви и Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

    Основните въпроси, на които превозвачите очакват отговори от правителството, са свързани с намаляване на половина на акциза на горивата, отпадане на биокомпонентата, заради който цената на горивото се вдига с 12 стотинки, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

    Напрежението между превозваческия бранш и Кабинета екзалтира в края на миналата седмица при срещата за обсъждане на мерки срещу поскъпването на горивата с премиера Кирил Петков, министъра на транспорта Николай Събев и на регионалното развитие Гроздан Караджов. От нея представителите на превозвачите излязоха със скандал. Впоследствие изтече и аудио запис, на който се чува, че премиер-министърът Петков заявява, че ако не искат да го слушат, превозвачите са свободни да напуснат срещата.

    Искрите се засилиха още повече и след коментара на транспортния министър Николай Събев, който посочи във Фейсбук, че превозвачески автобусни фирми са били облагодетелствани щедро от държавата през последните години.

    Днес министърът на транспорта Николай Събев определи протеста на 10-ти май като като опит за шантаж от страна на някои превозвачи. В Русе той посочи, че правителството е изплатило на превозваческия бранш повече от 60 милиона лева субсидии, но това не е решило транспортните проблеми на страната.

    Превозът на товари не е получил и лев субсидия, контрират от Камарата на автомобилните превозвачи.

    „Никога сме нямали такъв министър на транспорта. Той явно си говори с извънземни и не прави връзка с действителността. Четири месеца министър Събев не знае, че в България има автобусни превозвачи. “, коментира Себахтин Исмаил, собственик на една от големите автобусни фирми в Хасковски регион и член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Той посочи, че очакваните от бранша промени в транспортната нормативна база тотално са забоксували.“В рамките на два месеца министърът можеше да промени съответните нормативни изисквания по няколко наредби, касаещи сивия сектор, както и превозите. И за тях не е нужно решение на Народното събрание. Държавата трябва да засили контрола върху сивия сектор. Ситуацията и с горивото е тежка. Засега няма никакво прагматично икономическо предложение и решение на политическо ниво.“, коментира още Исмаил.

    Той посочи, че автобусните превозвачи в Хасково няма да блокират курсове през утрешния ден. Но са в готовност да се включат в протеста в следващите дни. Ако тежките проблеми в бранша не минат във фазата на диалогичността той прогнозира, че на 18- ти май постепенно ще започне спиране на работата на превозвачите-на първо време по вътрешните линии, а след това ще спрат и автобусите, изпълняващи международни курсове.

    Напрежението се нагнетява още повече и с коментара от днешния ден на председателя на Българската търговско-промишлена палата който е и управител на компания за превоз на палетни пратки и транспортни услуги Веселин Стоянов. В интервю за БНР той посочи, че превозвачите започват протести на 10-ти май, но постепенно ще се включат в недоволството и всички останали браншове.

    Той коментира, че исканията на превозвачите са чисто икономически, но правителството се опитва да ги политизира и да ги направи „леко пошли и жълти".

    „Нагнетява се напрежение, което рано или късно ще доведе до много по-сериозни действия“, каза той преди утрешните протести на превозваческия бранш.

    Веселин Стоянов е категоричен, че мерките срещу поскъпването, които предлагат, ще се отразят в цената за всеки, който зарежда гориво.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ва
      Варадин
      51 -7
      18:02, 9 май 2022
      Собственика на фирма златно руно две големи къщи си построи с басейн, една къща в гърция. И това всичко от продажба на билетчета.
      • Ев
        Евреин
        49 -5
        18:30, 9 май 2022
        До като осигуряват шофьорите си на минималната заплата,така ще е!!
      • Ев
        европа
        14 -7
        00:08, 10 май 2022
        Долу дпс, долу путин! Долу бат Веско и всичките бивши ченгета комунисти и фенове на Путин!!! Времето ви изтече.
      • Ба
        Бай Шиле
        12 -1
        09:15, 10 май 2022
        Чакай ти от билетчета! Такива имоти от това не се правят! Пък и всички виждаме, какви разбити автобуси има. И всички шофьори са пенсионери. От там разбери какви пари им дава!
    • 2
      Пр
      Прост народ
      37 -4
      20:20, 9 май 2022
      Бай Ганьо забогатя на гърба на простите шьофьори
    • 3
      Гр
      Гражданин
      38 -4
      20:25, 9 май 2022
      Като са решили да спрат - да спрат. То и без друго автобусите на Арда тур за нищо не стават. И той като Златно руно палати построи, а сега държавата да му помагала. Не са за жалене. Сабахтин като пътува в чужбина не плаща ли тол такса. Или ще поиска и там да им падне акциза на горивата. От години няма място за толкова много превозвачи. Арда тур с различни методи , за да бъда мек , отказа другите желаещи да карат . Позволи им се да станат монополисти и сега плашат. Не им е чиста работата и това е
    • 4
      Ра
      Рамбо
      23 -4
      20:49, 9 май 2022
      А комплекса на арда тур в радиево от автобусните превози ли е или държавни субсидии не може с 5 човека за варна да си покриеш нафтата
    • 5
      Го
      Горива
      26 -4
      20:56, 9 май 2022
      В гр Хасково всички улици са разбити това е най смотаният град в южната част на Страната нищо не се прави с години!
    • 6
      Пе
      Петков
      14 -24
      21:03, 9 май 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ти
        Ти не си наред
        26 -21
        21:14, 9 май 2022
        И да върнев Борисов! Не мерси!За първи път последните 30 години имаме шанс за промяна.
    • 7
      Бе
      Беро!
      20 -7
      21:24, 9 май 2022
      ГЕРБ излъга народа си и то жестоко и не им вярвам за пукната пара и никога няма да гласувам повече за тях, но тези сегашните са по лоши и от Бойко въртят сучат и нищо не работят за народа знаят че няма да са на власт дълго и гледат да заграбят повече и повече бягайте млади хора от България това е единственият начин и изход!
      • Ба
        Баце
        12 -6
        22:44, 9 май 2022
        И къде да избягаме В Германия и Англия ли?То там се напълни с селяни и абуригени.Не мерси не ми се чистят къщи на стари бабички.Бухахахахах
    • 8
      Ив
      Иван
      11 0
      11:07, 10 май 2022
      Абсолютно правилна реакция на премиера. Нека да напомня, че съюзът на превозвачите и структурите на автобусните превози са формирования на олигарсите в бранша, които са свикнали всички тяхни затруднения да се решават от държавата в тяхна полза и винаги за сметка на ощетеното население. Борисов със своята мекошавост ги научи така и те сполучливо повече от 7 години най-безцеремонно изнудваха и ограбваха хората в страната. И най-накрая нека да им припомня, че на никой насила не са му връчени камиони и автобуси и като не могат да се справят да се ориентират към друго препитание.
    • 9
      Ос
      Осман Ага
      7 -1
      12:13, 10 май 2022
      Всички транспортни фирми са свързани с някоя партия Арда Тур-Дпс-- пример---сина му е общиснки съветник от ДПС поли тур ли как бяха Герб другия *****....Той е ***** мможе с всички..хахах
    • 10
      До
      Дон Бльон
      2 -1
      09:57, 12 май 2022
      Естествено е , фирмите свързани с ОПГ- герб/дпс да не са доволни от новото правителство.
      Това си е съвсем в реда на нещата - прави са - спряха им дотациите,от които забогатяха неимоверно - и е нормално да реват.
      Да питам обаче , протестиращият Сабахтин - знае ли името на един от главните протестиращи онзи ден в Пловдив, който само за един месец си купи шест Майбаха , и две Бентлита?
      За един приятел питам!
    Последни новини