От х:

Днес в x:

Показаха престилка на над 150 г. в изложба

    Изложба от автентични престилки беше представена днес в салона на Народно читалище „Просвета - 1921“ в димитровградското село Злато поле. Тя е притежание на колекционерът на носии Петър Георгиев от Долна Оряховица, област Велико Търново.

    Най-старата сред тях е над 150 години, каза секретарят на читалището Тенчо Тенчев. „Тя е от Ямболския край, без аналог, няма друга такава. Била е изхвърлена, намерена е до контейнер за боклук, но е била съхранена и реставрирана“, каза Тенчев.

    В експозицията са включени общо 27 престилки. Те са от различни краища на страната. Има фъкани, тъкани.

    „Всяка жена е си е влагала душевността в изработката на престилката. Всяка жена е имала различен усет за красота. Това е било една надпревара – коя ще има най-красива престилка, носия. Като излязат на мегдана на хорото всяка да изпъкне с нещо по-различно и по-красиво от другата“, каза Тенчев.

    Той уточни, че престилката е била символ на статута на самата жена – колкото по-богата е престилката и колкото е по-пъстра, толкова по-богата е била и собственичката й. Поясни, че цветът е издавал възрастта на жената. По-възрастните жени са носили престилки в тъмни цветове, а по-младите – по-светли престилки. Тенчев уточни, че престилките са започвали да се носят от жени, които вече са готови да се задомят и могат да раждат деца.

    Идеята за представянето на изложбата идва след Национален онлайн конкурс „Престилката – символ на женското начало“. Инициативата за това е на НЧ „Просвета - 1921“ и е предизвикала силен интерес. Били са изпратени общо 191 снимки на престилки от цялата страна. Преди дни са отличени най-добрите три и допълнително са връчени шест специални награди. Златен медал и диплом получи участник от НЧ „Искра – 2018“ в харманлийското село Изворово, който е събрал 1842 харесвания в социалната мрежа.

    „Тъй като на снимка не може да се усети самата красота на престилките, затова решихме да направим тук на място такава изложба“, каза Тенчо Тенчев. Той поясни, че експозицията ще остане до края на работния ден.

    Изложбата разгледаха Нели Арнаудова – ръководител на Школата по етнография и история към Младежкия център в Хасково, както и нейни възпитаници. Арнаудова заяви, че след разглеждане на изложбата, са решили да разработят повече темата за престилката като част от носията, за това как жената в миналото сама е изработвала престилката, какъв труд е влагала, какви символи и цветове съдържат престилките. Тя благодари на Тенчев и местното читалище за това, че популяризират българското културно наследство.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини