От х:

Днес в x:

Д-р Мустафа Йондер ДОЛАП: При затлъстяване, своевременно потърсете консултация със специалист!

    Д-р Мустафа Йондер ДОЛАП: При затлъстяване, своевременно потърсете консултация със специалист!

    Затлъстяването е проблем в световен мащаб и освен дискомфорт и психологически проблеми води до сериозни заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания и други. Затлъстяването е лечим проблем, но процесът на лечение е дълъг.

    Д-р Мустафа Йондер ДОЛАП е завършил Медицинския Факултет на университет „Истанбул „през 1996 г. Специализирал е в Университета в Страсбург, и редовно повишава квалификацията си в областта на хирургия при затлъстяване и метаболитни заболявания в Медицинския Факултет „Джеррахпаша“. Професионалната му кариера преминава през различни държавни и частни болници в Република Турция. От 2007 г. е неизменна част от екипа на частна болница „Чорлу Ватан“. Той е почетен член на Медицинската Камара на Текирдаг и на Асоциацията на Хирурзите в Турция. Ежегодно участва и посещава всички най-престижни форуми по лечение на затлъстяването и метаболитните заболявания по целия свят.

    Специалистът има дългогодишен опит в областта на оперативно лечение на заболявания на щитовидната жлеза, лечение на херния, камъни в жлъчката, чернодробни заболявания, онкологични заболявания, заболявания на стомаха и панкреаса, заболявания на гърдите и дебелото черво, хемориди, анални фисури, и бариатрична хирургия при затлъстяване.


    Д-р Долап, според Вашите наблюдения, намалява ли възрастовата граница на хора със затлъстяване през последните години?

    Определено се наблюдава такава тенденция. Това не е проблем само в Турция и България, за съжаление това е разрастващ се проблем в световен мащаб. В днешно време смъртните случаи в следствие на затлъстяване са почти колкото тези, свързани с тютюнопушенето. Виждаме все повече млади хора с наднормено тегло, които обичат бързото хранене.

    Резултат от какво най-често е затлъстяването?

    Основните причини може да бъдат изброени като: генетична предразположеност, вредни хранителни навици и начин на живот. Ако количеството приети калории надвишава количеството изразходвана енергия, остатъкът се натрупва в тялото под формата на мазнини.

    След като проблемът вече е факт, какво трябва да направят пациентите страдащи от затлъстяване?

    Информираността е много важна в битката със затлъстяването. Най-важно е да се осъзнае, че затлъстяването е заболяване, което не е само естетически или социален проблем, но предизвиква сериозни здравословни проблеми и значително намалява продължителността на живота. Второто нещо, което е важно за страдащия от този проблем, е да забрави всичко, което е чувал от близки и познати и да осъзнае, че е възможно да се пребори успешно със затлъстяването с лекарска помощ и подкрепа.

    Какви странични ефекти за здравето освен естетическия ефект може да породи затлъстяването?

    Ако се абстрахираме от естетическия ефект, при пациентите със затлъстяване качеството на живот пада драстично и едновременно с това често те страдат от социални и психологически проблем. Отделно от това затлъстяването може да причини други сериозни заболявания като: сърдечен инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, сексуални проблеми, репродуктивни проблеми, хъркане, хепатит, камъни в жлъчката и много други. Пациентите със затлъстяване често изпитват сериозни болки в мускулно-скелетната система и страдат от гръбначни заболявания.

    Най-тревожният факт е, че медицината е доказала, че при хора със затлъстяване се наблюдава сериозен растеж в тенденцията за развитие на онкологични заболявания засягащи хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса.

    Кои хирургически намеси са най-често предпочитани от страна на пациентите при наличие на затлъстяване?

    Пациентите обикновено предпочитат нехирургичните методи за справяне с проблема пред оперативното лечение. Най-важното е терапията да се приложи след обсъждане, в което участват пациентът и лекарят. Не всеки пациент със затлъстяване може и трябва да се подложи на оперативно лечение. А пациентите, които трябва да се оперират, не бива да губят време, прилагайки други методи на лечение, защото това може да им причини сериозни здравословни проблеми.

    Можете ли да кажете коя е най-ефективната терапия при затлъстяване?

    Без съмнение може да кажа: Самоувереността и консултацията със специалист. Ние в нашия център за лечение на затлъстяването и бариатрична хирургия избираме терапията в зависимост от конкретния случай, от конкретния пациент, не според заболяването. Подходът ни е строго индивидуален. Индексът на телесната маса на пациента, неговите хранителни навици, възрастта, социалният живот се взимат предвид при избора на схема на терапия. Понякога можем да се наложи да се правят ревизионни интервенции на пациенти, претърпели предишни оперативни намеси за намаляване на затлъстяването.

    Достъпни ли са предоставяните цени за тези процедурите при борба със затлъстяването в частна болница „Чорлу Ватан“?

    На този въпрос може да отговарят колегите ни от финансовия отдел на болницата, като лекари ние не сме съсредоточени върху тази тема. Нашата отговорност, старание и цел е да предлагаме правилно, своевременно и съвременно лечение на пациентите ни по утвърдени международни стандарти.

    Оперативните намеси при пациенти със болестно затлъстяване се извършват по лапароскопски (затворен) метод и със специални уреди и апаратура . Цената им се определя в зависимост от подхода и използваните материали.

    Убеден съм, че пациентите, които идват в нашата болница, получават качествени услуги на разумни цени. Ако се оценят положителните промени в социалния живот и здравословното състояние на пациента след лечението, ще стане ясно, че той е спечелил много повече от парите, които е платил за лечението си.

    Какъв е профила на пациентите, които ви посещяват от Република България?

    Първо трябва да подчертая,че ние не делим пациентите си по гражданска принадлежност. Всеки пациент има своята индивидуална история. Обикновено лечението при затлъстяване е доста различно като процес от лечението на други заболявания. Например да вземем за пример една операция за отстраняване на камъни от жлъчката. При стандартни условия ние оперираме пациента, сваляме конците и след една седмица пациентът е възстановен. При лечението на затлъстяване нещата са доста по-различни. Това е пътешествие към оздравяването. Понякога то е доста продължително. С операцията ние осигуряваме нов старт на пациента и го подкрепяме в това пътуване. Така че, независимо от коя държава идва пациентът, ние не го забравяме, а поддържаме близък контакт с него в следоперативния период, за да можем да помогнем във всеки един етап от оздравителния процес. Това е заложено като основно мото във философията на болница „Чорлу Ватан“ – винаги на първо място е човекът и човешкият живот.

    Какво бихте посъветвали подрастващите, които не харесват тялото си, смятат че са пълни и са готови на всякакви операции, но не и на хранителен режим и спорт?

    Всеки човек трябва да получи професионална помощ. Често диетите се правят, сменят се и не дават резултат. Спортните занимания, ако не са систематични, не водят до нищо, освен до загуба на мотивация.

    Ако се поиска висококачествена медицинска консултация в правилно подбрано лечебно заведение и опитни специалисти, затлъстяването е напълно лечимо заболяване.

    Навреме трябва да се намерят решения срещу обездвижването, неактивния начин на живот и вредните хранителни навици. В болница „Чорлу Ватан“ имаме звена, които подкрепят здравословния начин на живот. Правим социално-отговорни проекти, посветени на тази тема и и организираме семинари, които повишават информираността на хората. Планираме да организираме такива и в България. Искаме да информираме пациентите, че оперативната намеса може и трябва да се прави само в крайни случаи, когато вече е установено, че не може да се постигне успех по консервативните методи. По-добрият вариант е да се премине към здравословен начин на живот и правилно хранене.

     

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини