От х:

Днес в x:

Със 120 млн.лв. бюджет разполага Хасково за 2022 година

Изображение 1 от 5

    Бюджет от близо 120 млн.лв. за тази година приеха общинските съветници на Хасково след час дебати.

    Близо 66 млн.лв. в него са за държавни дейности, 54 млн.лв.- за местни дейности. Тазгодишният общински бюджет на Хасково, който се приема със закъснение, заради закъснялото одобрение и на държавния, е рекорден и спрямо миналогодишния е с ръст от 11 %.

    Финансовата рамка беше одобрена от 26 от съветниците, 8 гласуваха „против“, а 4-ма се въздържаха по така предложеното разпределение.

    В тазгодишният бюджет на Хасково са заложени повече пари за спорт и култура в сравнение с миналогодишния.

    Увеличението в местния бюджет по заложените параметри в държавния е благодарение на настоящото управление на страната, което показва, че поглежда и към тези кметове и администрации, които не показват ефикасно управление на средствата спрямо нуждите на гражданите си, каза от трибуната съветникът от БСП Камен Тодоров. Той критикува местната администрация, че градът е мръсен, има бездомни кучета, както и за липсата на политики за стимулиране на младите семейства.

    Друга от повдигнатите теми в дебата по бюджета беше целесъобразността на предвидената инвестиция за обновяване на парк “Кенана“. Тя включва ремонт и преасфалтиране на алеите за разходка, както и други подобрения. Общинският съветник от групата на Демократична България-Обединение Деян Янев предложи заложените за тази дейност около 1,1 млн.лв. да бъдат насочени за асфалтиране на улиците в града. И коментира, че ремонтът на „Кенана“ не е наложащ толкова, колкото този на улиците.

    В подкрепа на това се изразиха и други от съветниците. В отговор кметът на Хасково Станислав Дечев напомни, че голяма част от средствата за изпълнението на този проект са отпуснати целево и не могат да бъдат използвани за друго, освен за подобрения на парковата среда.

    В този контекст градоначалникът посочи, като основна причина за разбитите улици, проблемите с водопровода в града и непрекъснатите аварии по него. „Похарчихме над 1,5 млн.лв. за асфалтиране на улици през миналата година. По всички тях бяха подменени и водопроводите. Големият проблем на Хасково е именно пробойните във водопроводите“, посочи Станислав Дечев и обясни, че ремонти и преасфалтиране на улици, където не е подменена ВиК инфраструктурата са безсмислени. „Ако сега започнем да асфалтирме, това представлява риск“, отбеляза той. Кметът напомни, че общинската администрация изготвя няколко проекта за подмяна на водопроводите и последващото асфалтиране.

    В този контекст общинските съветници настояха и за повече контрол и реакцията от страна на администрация след ВиК ремонтите.

    При обсъждането на бюджетът съветникът от ГЕРБ Тодор Кръшков повдигна и въпрос, който не намира място в дневния ред за приоритетно финансиране, а именно- развитието и инфраструктурата в покрайнините на града. Той посочи, че хора, които от крайградските зони, които в регулацията на града от 20 години, плащат около 800 хил.лв. Годишно местни данъци и такси. По-голямата част от тази сума отива за сметосъбиране и сметоизвозването, но около 200 хил.лв. остават в местния бюджет. В същото време обаче местната власт за поредна година не залага в бюджета средства дори и за минимални инвестиции в тези райони. „Покрайнините на града приличат на селски сокаци“, отбеляза съветникът. Той посочи, че е ясно, че в настоящия бюджет няма как да се извърши коригиране и включване на темата за финансиране на покрайнините, но се обърна към местната администрация с молба да насочи вниманието си за следващия бюджет и към нея. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ха
      хахахаха
      15 -1
      13:39, 15 апр 2022
      Май с вас се заяждаше днес онова леке Жоро Пеев.Защо ли?
      • Зд
        Здрасти
        12 -2
        15:50, 15 апр 2022
        Много точно - леке.
      • Go
        gost
        1 0
        21:02, 15 апр 2022
        Всичките тия милиони ние ще ги плащаме!!!
    • 2
      Ай
      айде какво стана
      5 0
      18:48, 15 апр 2022
      чакаме да видим записа на сесията
    • 3
      Ha
      Haha
      4 -1
      21:17, 15 апр 2022
      Някой да попита кмета защо улица проф.Георги Китов беше оправена само в посока неговата вила и тази на един бивш общински гербаджия,близък до властта бизнесмен и сатрап на Т.Л …
      • Му
        мустак
        1 0
        08:18, 16 апр 2022
        аз пък питам кмета за КУБА 2 айде гн кмете време нещо и за хората да се направи остана само една година после и БАЦЕ неможе да помогне
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини