От х:

Днес в x:

Хасковлии искат в новия бюджет повече средства за екосреда и места за паркиране

    Повече средства да бъдат заложени в новия бюджет на Хасково за чиста околна среда и да се осигури безпроблемното паркиране поискаха гражданите на Хасково по време на общественото обсъждане на основната финансова рамка на общината през 2022 година.

    В зала “Хасково“, където бюджетът беше представен от кмета и финансовите експерти от екипа му днес по обяд, присъстваха общински съветници от различните сесийни групи и граждани.

    Тазгодишният общински бюджет на Хасково, който се приема със закъснение заради закъснялото одобрение и на държавния, възлиза на 119 802 000 лв. Въпреки, че финансовата рамка за 2022 година е рекордна и при нея е заложен ръст от 15 % спрямо миналогодишната, кметът на Хасково Станислав Дечев я определи като доста консервативна и рискова, заради кризите: здравната, инфлационната и породената от ситуацията покрай войната в Украйна.

    В Бюджет 2022 на Хасково са заложени повече пари за култура, спорт и образование. Като нова стратегическа посока в него кметът отличи заложеното обследване на сградите-общински и частни, за които може да се предприеме подмяна на отоплителните уреди с по-ниско въглеродно емисионни. Тази посока работата на местната администрация е в унисон и с част от зададените въпроси от хората в залата, които поискаха повече пари да бъдат заложени за екологични мерки. Затова към края на годината общината ще кандидатства по европрограми, които се отварят в тази посока. Друга дейност, планувана и бюджетирана за тази година в посока подобряване на екологичната среда в общинския център, той конкретизира с плана за изграждане на околовръстен път между от кв.“Болярово“, който да се свързва с кръговото на бул.„Освобождение“ и към вече изградения околовръстен път. По този начин ще бъде изведен от вътрешността на града доста сериозен пътен трафик. Вече има уговорени срещи с АПИ за подписване на споразумение и започване на обследването и предпроектното проучване.

    Според Йордан Данев един от основните проблеми в Хасково е мръсният въздух. Като една от причините за замърсяването с финни прахови частици в областния град, той посочи запрашеността на улици и попита директно защо те не се мият достатъчно често, както и дали за справяне с проблема ще се намерят повече средства. Кметът Дечев отговори, че са заложени средства към бюджета на Общинското предприятие „Екопрогрес“, с които ще бъдат закупени два специализирани автомобила, които да мият и да дезинфекцират едновременно улиците.

    Съветникът от БСП Виктор Годжов попита дали ще има финансиране по отдавна поставяната теми за изграждане на система за контрол и мониторинг на въздуха в града. Стана ясно, че такава система, свързана с националната е доста скъпа не само като инвестиция, но и като поддръжка. От залата се чу компетентното мнение на бившия шеф на РИОСВ Тонка Колева, че може да бъде изградена на приемлива цена такава система, която да не се обвързва с националната система, а информацията от нея да се ползва се ползва от местната власт за локални решения. В момента в града има само една измервателна точка, която подава данни за замърсеността на въздуха, тя е свързана с държавната система за мониторинг, но е крайно недостатъчна за да даде обща картина за ситуацията в града.

    В отговор на въпрос на Колева, кметът Станислав Дечев посочи, че през тази година общината ще сключи договор с фирма за изграждането на две площадки за събиране на битови отпадъци-едната ще е за предаването на ненужен текстил, а другата -за стара техника.

    От залата имаше въпрос и как общинската администрация ще се справи с проблема за местата за паркиране в града, като един от най-тежките участъци беше посочена ул“Г. Кирков“, където има няколко здравни заведения и никакво регламентирано място за паркиране.

    В отговор кметът посочи, че една от частните инвестиции точно на тази улица е заявена като паркинг. Обмисля се и вариантът „Г. Кирков“ да стане еднопосочна улица и с това да бъде овладян хаосът там с нерегламентираното спиране и трудното преминаване.

    Освен това през тази година изтичат договорите с частните фирмите, които държат паркингите в Хасково. Ще има нова процедура и голяма част от тях ще влязат в „синята“ парко-зона на града, под стопанисването на Общината.

    Ръководителят на СК „ Рона“ Милена Налбантова постави въпроса за ремонт на откритата сцена на площад „Свобода“, която е доста разнебитена и в този си вид е „лице“ на града. Отговорът на въпроса й гласи, че сцената действително е в лошо състояние е ще бъде демонтирана.

    По повод много коментари и спекулации, които сподели, че среща в социалната мрежа за строежа на парка над ДНА, кметът посочи, че той върви с пълна сила. Всички средства за завършването на проекта са налични.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ha
      Haha
      5 -1
      21:04, 30 мар 2022
      Улица проф.Георги Китов кога ще получи поне запълване на дупките или там хората данъци не плащат ?!
      • Ho
        hoho
        2 -1
        06:53, 31 мар 2022
        куба 2 е същата работа господин кмете ако няма да асвалтирате поне пускаите по един багер на няколко месеца да заравнява пътя
    • 2
      Въ
      възмутен гражданин
      6 -1
      22:51, 30 мар 2022
      Тази сутрин близо до 4 стопански двор беше адски задимено,все едно непрогледна мъгла е паднала.Целия град миришеше на пушек.Над един комин излизаше черен,гъст дим-явно горяха гуми ,и това не е за първи път.Дали някой от органите оторизирани да съблюдават и контролират въздуха над града имаше информация за това и какви мерки бяха предприети?
      Втория ми въпрос е :докога трошките на Ерол ще са на булеварда между Хасково и Болярово?Някакъв срок от 6месеца беше споменато преди време.Отдавна минаха или общината забравиха??!!??
      • Ad
        adfa
        2 -2
        11:00, 31 мар 2022
        Ма това ли искали хасковлии...аз пък си мислех че хасковлии искат читав кмет вместо некадърник, който да си оправи инфраструктурата в града, като улици, асфалт, мръсотия, кучета и най-важното - качеството на водата и ВИК инсталацията! Едни плочките до камбанарията не може да оправи....да не говорим за големите проблеми.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини