От х:

Днес в x:

Яйцата в Хасково поскъпнаха плавно преди Великден, скок в цените на козунаците и курабиите

    С наближаването на най-големия християнски празник Великден, се наблюдава поскъпване на кокошите яйца, козунаците и курабиите, казаха търговци от Хасково.

    Вчера на Зеленчуковия пазар в областния град и в обекти около него яйцата се предлагаха на цени от 25 до 34 стотинки за бройка, в зависимост от размера им.

    „Всяка седмица ги увеличават с по 1-2 стотинки“, каза продавачка в магазинче над реката. Тя уточни, че сега единият вид яйца, които продава, са по 34 стотинки, докато преди 2-3 седмици вървели по 30 стотинки. Търговката не беше наясно дали в следващите дни ще има още промяна в цените.

    Нейната колежка Илияна Митева заяви, че в последно време яйцата са поскъпнали с 1-2 стотинки. По думите й бъдещата цена ще се повлияе от католическия Великден. Според нея, ако той се празнува по-рано от християнския, ще има възможност за добив от чужбина и внос в България, което ще задържи по-ниска цена на яйцата в страната ни. Ако обаче празниците съвпаднат, няма да има внос от Полша или ще бъде слаб.

    Заяви, че на този етап търсенето на яйца и боя е много слабо. „Очертава се слаб Великден. Ако досега хората са купували по една кора, сега взимат по десетина яйца“, каза Митева.

    При козунаците и курабиите поскъпването е по-осезаемо. В една от пекарните в Хасково заявиха, че миналата година традиционните козунаци са се предлагали по 2.80 лева, а сега вървят по 4 лева. Козунакът с шоколад пък струва 6.40 лева. По думите на продавачи поскъпването се дължи на увеличението на цените на захарта, олиото и други продукти. В тази връзка увеличили и домашните курабии, на които пакетът от 350 грама се предлагаше за 3.80 лева.

    В съседния магазин, където продават пакетирани козунаци и курабиите казаха, че поскъпването е с около 10%.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини