От х:

Днес в x:

Четири деца на бежанци от Украйна започнаха училище в Хасково

Изображение 1 от 5

    Четири деца на бежанци от Украйна са започнали училище в Хасково от днес. Те са от едно семейство и са постъпили в учебното заведение, след като пред Регионалния инспекторат по образованието са представени документи за ЛНЧ /личен номер на чужденец/.

    Директорът на Регионалния инспекторат по образованието Веселина Павлитова посочи, че на украинските деца, които започнат училище у нась ще им бъде указана помощ по български език за по-бързата им интеграция в образователната система. Има достатъчно ресурс и от учители с руски език. Тя уточни, че РУО-Хасково има нужния опит в в тази посока от работата си с Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли. Това стана ясно на брифинга на Областния щаб за подпомагане на бежанците от Украйна, който проведе днес и първото си заседание. В състава му влизат представители от всички институции, които имат отношение по темата, посочи областният управител на Хасково Катя Панева. По данни на миграционната служба на територията на областта вече има 103-а души от Украйна. Част от тях-53-а души са настанени в хотели, другата част са приютени в частни домове. Една е молбата, подадена за международна закрила, но тя е за град Сандански. 33 са до момента подадените молби от украинци към Държавната агенция за бежанците.

    Областният управител на Хасково Катя Панева призова хората, които посрещат украинци да се постараят да ги регистрират на адрес в законоустановените срокове. Тези от тях, които са пристигнали в края на февруари трябва да бъдат регистрирани най-късно до 31 март.

    Само три от пристигналите семейства от Украйна в региона са се обърнали за хуманитарна помощ към БЧК-Хасково, съобщи ръководителят на областната структура Минка Мечеринкова. Тя благодари на дарителите в кампанията на червенокръстците в помощ на украинците и посочи, че в нея вече са се включили много граждани, но и  фирми от региона от различни браншове.

    Граничните власти пропускат с транзитни визи украинците, които са без регулярни визи по някаква причина, били са заварени от войната в Турция или Грузия и сега сега се прибират към Украйна.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини