От х:

Днес в x:

Работодателите искат извинение от Асен Василев за думите му, че някои от тях са некомпетентни

Пет работодателски организации настояват в отворено писмо финансовият министър да се извини за изказана от него позиция към бизнеса.

Повод за писмото е обидното, според авторите на писмото, изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Той е заявил "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро", уточняват петте работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера, тоест държавата е най-лошят работодател, пише в позицията. На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват, посочват работодателите.

"Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането", пише още в откритото писмо.
"Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега", пише още в позицията на петте бизнес-организации.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ту
    Тупа лупа
    14 -3
    14:32, 28 яну 2022
    Никой няма да ви се извинява, измекяри. Асен ви го забоде директен без хън мън. Точно сте си такива, некадърници, които искат да печелят на гърба на другите и по цял ден да обикалят с нови коли по заведения, парадирайки колко са успели. С тия смешни заплати дето давате, нереална инфлация и високи цени не си струва млад човек да гърби за търгаши. Хората ви вадят по 5к лева, вие плащате по 710лв и само ревете, че няма. Е как да има като алчен *** кръв сере. Гладни за още и още.
    • Ка
      Калина
      5 -4
      15:46, 28 яну 2022
      Асенчо тия дни от чукане в карантината стана Асена и не може да седне на стол.
Последни новини